Tači "otkrio": Albanci iz Preševske doline hoće u Kosovo

|   Info
Politički predstavnici Albanaca iz Preševske doline zatražili u Prištini, tokom sastanka sa Hašimom Tačijem, pripajanje te doline Kosovu.
foto: Fonet

 

Izvor: B92, KOSSEV

To je, na svom zvaničnom Tviter nalogu "otkrio" kosovski predsednik, koji je s njima razgovarao u ponedeljak u Prištini, nakon što je postalo jasno da neće on biti taj koji će otići u Preševo. Inače, zbog te njegove namere nastale su nove varnice između Srbije i Koosva, budući da je Tači osuđen u Srbiji u odsustvu zbog ratnih zločina.

Tako su politički predstavnici albanaca s juga Srbije, odnosno Preševa, Bujanovca i Medveđe, otišli na razgovor kod Tačija na kom je bilo reči o pripajanju Preševske doline Kosovu, u sklopu sve češćeg pominjanja razmene teritorije između Srboije i Kosova, kao jednog od mogućih načina rešavanja kosovskog pitanja.

Tači je nakon tog sastanka na svom Tviter nalogu napisao da mu je bilo zadovoljsrvo da je razgovarao s delegacijom iz doline koja je odlučna u nameri da se ta dolina pripoji Kosovu.

"Sa zadovoljstvom sam se sastao s predstavnicima albanske zajednice u Preševskoj dolini. Primetio sam njihovu odlučnost da traže svoja zapostavljena prava, uključujući i pravo da se priključe Kosovu kroz međusobno dogovoren proces korekcije granica u okviru dijaloga Kosova i Srbije", napisao je Tači.

O tome piše i kosovska štampa, koja navodi da su, između ostalog, predstavnici Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, od opozicionih stranaka u parlamentu zatražili da umesto da usvoje rezoluciji kojom bi Tačiju onemogućili da razgovara u Briselu o promeni granica, glasaju za novu kojom bi omogućili da se te granice otvorem odnosno da se Preševska dolina pripoji Kosovu.

"Sledećih dana ćemo da se sastanemo sa šefovima parlamentarnih grupa i od njih ćemo da zatražimo da pokrenu ovu sednicu što je pre moguće,“ rekao je gradonačelnik Preševa, Šćiprim Arifi, na zajedničkoj konferenciji s predsednikom Tačijem.

"Odobrite rezoluciju kojom podržavate naš zahtev za ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe", rekao je Arifi.

Predsednik Tači, podseća kosovska štampa, predstavnicima Preševske doline dugo obećava da će u Briselu da otvori temu ujedinjenja te doline sa Kosovom, prenosi KoSSev.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar