Tajne službe „vršljaju“ Srbijom 30 godina, sad cilj Kosovo

|   Info
Srbija je na meti obaveštajnih službi šezdesetak zemalja, koje imaju plan za subverzivna dejstva, lažne vesti i uznemiravanje javnosti, kaže Milan Mijalkovski.

Profesor Mijalkovski, inače nekadašnji dekan Fakulteta bezbednosti, za list „Politika“ kaže da sve što se dešava u Srbiji može da se posmatra i kroz neki unutrašnji razlog, ali da to treba dovesti u kontekst sa interesima stranog faktora.
Prema njegovim rečima, situaciju u Srbiji i regionu treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova i ukazuje na oštru sukobljenost u ovom regionu geopolitičkih interesa najmoćnijih sila sveta – SAD, Rusije i Kine, Turske kao regionalne sile, ali i transnacionalnog faktora koji mnogi zanemaruju – islamista.
Svemu treba dodati, prema njegovim recima, i „agresivni nastup“ Zapada, pre svega EU, u pogledu KiM.
Na osnovu iskustva i dugogdišnjeg praćenja situacije, Mijalkovski kaže da Srbiju „istražuju“ obaveštajne službe šezdesetak zemalja. „Imajući u vidu da to čine skoro tri decenije, to znači da su one stvorile takve pozicije, takvu agenturu od uticaja u Srbiji koja je spremna, osposobljena, školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva, počev od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih lažnih vesti, uznemiravanja javnosti. Njihove mogućnosti su respktabilne i stalno se osnažuju raznim aktivnostima, pre svega tajnim, ali i javnim“, ocenjuje Mijalkovski.
Na pitanje šta im je glavni cilj, on odgovara da žele da prinude Srbiju na što hitnije priznavanje lažne države Kosovo. „Kako otpor prema takvom njihovom cilju jača, treba očekivati da će oni pojačavati raznovrsne pritiske. Mislim da tako treba gledati na aktuelnu bezbednosnu situaciju i perspektive“, ocenjuje Mijalkovski.

Izvor: b92

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar