Tramp: Tražim samo mir u svetu, ništa više

|   Info
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je povodom obnavljanja sankcija Iranu da se se zalaže jedino za mir u svetu.
foto: YouTube preentscreen

 

Izvor: Beta

On je na Tviteru naveo da su sankcije Iranu zvanično uvedene i da niko ko poslovno sarađuje s Iranom neće moći da sarađuje sa SAD.

"Tražim samo svetski mir, ništa više", istakao je Tramp. Američki predsednik se dugo protivio nuklearnom sporazumu s Iranom i na kraju je ove godine povukao SAD iz tog dogovora, što su kritikovali drugi potpisnici, Evropska unija i Rusija.

Tramp je ranije rekao da je nuklearni sporazum iz 2015. "užasan" pošto je omogućio iranskoj vladi da dobije novac koji, prema njegovim rečima, potpiruje sukobe na Bliskom istoku. Iranski predsednik Hasan Rohani odmah je sinoć reagovao optužujući SAD da vode "psihološki rat" protiv njegove zemlje.

Tramp je sinoć potpisao ukaz o uvođenju sankcija, tri meseca pošto se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma koji je postignut u Beču 2015. između Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Prva faza sankcija podrazumeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mere u sektorima kupovine automobila i aviona. Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar