Tramp: Zatvorićemo granicu sa Meksikom

|   Info
Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je da će, ukoliko bude potrebno, zatvoriti granicu sa Meksikom u okviru borbe protiv nelegalnih migranata.
foto: YouTube preentscreen

 

Izvor: Danas online

„Ukoliko to iz nekog razloga bude potrebno, zatvorićemo našu južnu granicu. Nakon decenija narušavanja (zakona o migracijama), Sjedinjene Američke Države više ne mogu da se mire s tom skupom i opasnom situacijom“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru, preneo je Sputnjik.

On je ponovio da će u zemlju biti pušteni samo oni koji imaju pravo da dobiju status izbeglice.

„Migrantima na južnoj granici neće biti dozvoljen ulazak u SAD sve dok se njihove tvrdnje pojedinačno ne potvrde na sudu. Dozvolićemo samo onima koji legalno mogu da uđu u našu zemlju. Inače, (primenićemo) našu striktnu politiku ‘uhvatiti i zadržati’. ‘Ne puštati’ u SAD. Svi (ilegalni imigranti) će ostati u Meksiku“, obećao je američki predsednik.

Tramp je ovo rekao zbog situacije na meksičkoj granici, gde se okupilo na hiljade imigranata iz najsiromašnijih zemalja Srednje Amerike – Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Ranije je list Vašington post saopštio da su meksičke vlasti pristale na predlog Trampove administracije. Prema takozvanom predlogu „Ostati u Meksiku“, oni koji žele da uđu u SAD preko južne granice mogu da očekuju da će im u Meksiku dati rešenje o azilu.

Međutim, Olga Sančes Kordero, senatorka iz partije Morena i buduća ministarka unutrašnjih poslova u vladi predsednika Meksika Andresa Manuela Lopesa Obradora, koji stupa na dužnost 1. decembra, demantovala je ovu informaciju.