Tramp: Istina će izaći na videlo

|   Info
Jezivi detalji navodnog monstruoznog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu, grozne pojedinosti vezane za navodno seckanje njegovog tela koje je obavio tim saudijskih operativaca naočigled konzula Mohamada al Otaibija odjeknula je širom sveta kao poziv da se hitno razmotre dalji odnosi prema kraljevini.
foto: YouTube preentscreen

 

Izvor: Danas online

Brojni biznismeni, poslovni ljudi, direktori velikih kompanija poput investicione bankarske kompanije „Goldman Saks“, „Pepsi“, francuske energetske kompanije EDF najavili su bojkot na investicionoj konferenciji koja se održava naredne nedelje u Rijadu. Svetski lideri pozivaju saudijsko rukovodstvo da hitno objasne sve. Ali, američki američki predsednik Donald Tramp uporno istrajava na svojim principima u težnji da ovaj događaj nipošto ne naruši odnose Vašingtona i Rijada. Radi toga, Tramp je doveo u pitanje i postojanje navodnog trominutnog audio snimka, čiji detalji su procureli u američkoj i turskoj štampi.

Izvori bliski istrazi tvrde da audio dokaz Kašogijevog ubistva u konzulatu postoji, iako još nije objavljen javno. „Nisam siguran da li snimak postoji, verovatno da, a možda i ne“, kazao je Tramp navodeći da očekuje izveštaj državnog sekretara Majka Pompea koji je prethodnih dana bio u Rijadu i Ankari. Stoga, kako je rekao, „istina će izaći na videlo do kraja nedelje“. Lider SAD je odbacio navode da pokušava da iznađe pokriće za Saudijsku Arabiju. „Ne, ne želim to, samo težim da otkrijem šta se tačno dogodilo“.

Tramp je naglasio činjenicu da su saudijske investicije u američko oružje ogromne, te da brine da bi umesto od SAD, Saudijska Arabija mogla da kupuje oružje od Rusije ili Kine. Kako piše Vašington post, Trampa brine i da bi naftom bogato kraljevsko moglo da ukine isporuke Sjedinjenim Državama. Takođe, Saudijska Arabija je ključni partner SAD protiv iranskog uticaja na Bliskom istoku. Stoga, uveren je Tramp, „čak iako SAD pokušaju da izoluju Rijad, kraljevstvo je isuviše bogato da bi ikada osetilo tu izolaciju“.

U međuvremenu, turska policija je pretresla rezidenciju saudjskog konzula Al Otabijia kao i vozila konzulata nakon što su konačno dobili dozvolu. Tim forenzičara je već jednom ove nedelje pretresao konzulat u operaciji koja je trajala devet sati. Ovo je druga pretraga terena, a istražitelji su se usredsredili na garažu ispod rezidencije konzula i delove vrta koji su raskopani. Još nije poznato šta su otkrili, iako su, kako prenose turski mediji, istražitelji odneli nekoliko kutija i torbi na dalja ispitivanja.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova obećalo je da će rezultati istrage biti deljeni sa javnošću. Turski provladin list Sabah objavio je fotografije snimljene preko kamera za nadzor ispred konzulata na osnovu kojih je identifikovan muškarac za kojeg se veruje da je deo bezbednosnog tima saudijskog krunisanog princa Mohameda bin Salmana. On je ušao ujutru u zdanje konzulata 2. oktobra, dan kada se veruje da je Kašogi, koji je stigao sat vremena posle podneva, ubijen. Sabah je objavio i fotografije istog čoveka od nešto kasnije toga dana ispred konzulata, a kasnije je potražio smeštaj u obližnjem hotelu. Fotografije se podudaraju sa profilom jednog od 15 osumnjičenih pripadnika saudijskog tima specijalaca koji su pre dve nedelje fotografisani na istanbulskom aerodromu Ataturk. Turski zvaničnici veruju da petnaestočlani tim stoji iza ubistva Kašogija u konzulatu, i to sve po nalogu iz vrha vlasti u Rijadu. Generalni konzul sa suprugom napustio je Tursku u utorak, kada je objavljeno da će njegova rezidencija biti pretražena.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar