Putin: Odnosi u teškom stanju; Tramp: Moraju se pronaći načini za saradnju

|   Info
Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je u Helsinkiju, nakon razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, da su odnosi Rusije i SAD "u teškom stanju", ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju. Tramp ističe da odnosi dveju zemalja nikada nisu bili gori, ali da se posle današnjih razgovora "sve promenilo".
Foto: Fonet

Izvor: RTS, Tanjug

 

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je u Helsinkiju, nakon razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, da su odnosi Rusije i SAD "u teškom stanju", ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju. Tramp ističe da odnosi dveju zemalja nikada nisu bili gori, ali da se posle današnjih razgovora "sve promenilo".

Vladimir Putin rekao je da je zadovoljan rezultatima razgovora koji je, kako kaže, održan u otvorenoj, poslovnoj atmosferi.

"Gledam na njih kao na uspešne i korisne", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora i radnog ručka sa Trampom, prenosi Tas.

Putin je rekao da je današnji samit sa Trampom "prvi korak" ka čišćenju zaostalih problema u odnosima dve države.

"Još postoje brojni problemi i mi nismo uspeli da u potpunosti sve razjasnimo, to je nemoguće učiniti, ali verujem da smo napravili prvi korak u tom smeru. Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumemo jedni druge", rekao je ruski predsednik.

Istovremeno, on je zahvalio Finskoj što je obezbedila radnu atmosferu na samitu.

"Znamo da smo uznemirili stanovnike Helsinkija i izvinjavamo se za to", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, on je tokom razgovora pozdravio doprinos SAD rešavanju problema na Korejskom poluostrvu ocenivši da je to postalo moguće zahvaljujući ličnom angažovanju Trampa u rešavanju problema.

Kako je rekao, tokom samita je izrazio zabrinutost zbog odstupanja Vašingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma i dodao da američka strana zna stav Rusije, ali da im je stav nepromenjen.

"Zahvaljujući iranskom sporazumu, Iran je postao pregledna zemlja pod kontrolom IAEA. To obezbeđuje čisto mirnu prirodu iranskog nuklearnog programa, promoviše režim neprofileracije", istakao je Putin.

Dodao je i da su njih dvojica razgovarali o rešavanju situacije u Siriji, pre svega humanitarnoj krizi u toj zemlji i dodao da dve države imaju "sve komponente" za delovanje u Siriji.

Razgovarali su, kako je rekao, i o nuklearnom naoružanju.

"Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje", rekao je Putin, podsećajući da je Hladni rat odavno završen.

Putin: Rusija se nije mešala u izbore

Jedna od tema bilo je i mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, ukazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije mešala i da se nikada neće ni mešati.

Odgovarajući na novinarska pitanja, tražio je da se navede samo jedna činjenica koja bi mogla da dokaže navodno mešanje i dosluh sa Trampom.

Takođe je podsetio i na sporazum iz 1999. godine, prema kome jedna država drugoj može isporučiti svoje državljane, prenosi finska televizija JLE.

"On (Robert Maler) može da upotrebi taj sporazum. Neka nam pošalje zvaničan zahtev, a onda ćemo mi ispitati te pojedince za koje se veruje da su počinili zločine. Naši oficiri za bezbednost su u stanju to da učine", rekao je Putin.

Upitan o gasovodu "Severni tok 2", Putin je rekao da bi države mogle da sarađuju.

Kako je rekao, Tramp je izrazio zabrinutost da bi Rusija mogla da okonča isporuke gasa, ali je istakao da je Rusija zainteresovana da nastavi sa isporukama gasa kroz Ukrajinu.

Tramp: Moraju se pronaći načini za saradnju

Američki predsednik Donald Tramp rekao je na konferenciji da konstruktivan dijalog sa Rusijom otvara nov put ka miru.

Tramp je rekao da je današnji sastanak početak jednog dugog procesa, uz snažni dijalog sa Rusijom.

"Naš odnos nikad nije bio gori nego sada", rekao je Tramp, navodeći da se sada, posle četvorosatnih razgovora u Helsinkiju, sve promenilo.

Ocenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

"Putin je dobar rival i to je kompliment", rekao je Tramp, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu.

Istakao je da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se delili zajednički problemi.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obe zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom mešanju u američke izbore.

Prema njegovim rečima, američka istraga o ruskom mešanju je "katastrofa" za SAD, prenosi Rojters.

"Lako sam pobedio Hilari Klinton", rekao je Tramp i dodao da nije bilo dosluha.

Veruje i da Putin i Rusija žele da okončaju problem koji se tiče zabrane nuklearnog oružja.

Putin nudi saradnju u istrazi o 12 ruskih agenata

Ruski predsednik predložio je da Moskva i Vašington sprovedu zajedničku istragu o ruskim obaveštajcima optuženim za hakerske napade tokom izborne kampanje u SAD 2016. godine.

Upitan da li će Rusija izručiti 12 ruskih vojnih obaveštajnih agenata optuženih prošle nedelje u SAD za hakovanje izborne kampanje Demokratske partije, Putin rekao da sporazum iz 1999. godine predviđa uzajamnu pravnu pomoć.

Taj sporazum, kako je objasnio, omogućio bi američkim zvaničnicima da zatraže da ruske vlasti ispitaju 12 osumnjičenih, kao i da američki zvaničnici mogu da zahtevaju da prisustvuju takvim ispitivanjima, prenosi AP.

Putin je, međutim, dodao da će Rusija onda očekivati da SAD vrate uslugu i sarađuju u ruskoj istrazi protiv Vilijama Braudera, britanskog investitora optuženog za finansijski kriminal u Rusiji. Brauder je zaslužan i za izglasavanje takozvanog zakona "Magnitski", koji je američkim vlastima omogućio da sastavljaju crne liste ruskih zvaničnika za koje tvrde da krše ljudska prava.

Američki predsednik ocenio je da je Putin izneo "neverovatnu ponudu" da dozvoli ruskim i američkim istražiteljima da sarađuju u istrazi navoda o ruskim sajber napadima.

Tramp je rekao da ima veliko poverenje u svoje obaveštajne agencije koje su zaključile da se Rusija mešala u izbore, ali i da je Putin danas bio "neverovatno snažan" u svojoj tvrdnji da Rusija nema veze sa tim optužbama.

Na kraju konferencije, Putin je bacio u ruke Trampu fudbalsku loptu i dobacio mu da je "lopta sada u njegovim rukama", a Tramp je tu loptu dobacio supruzi Melaniji, koja je takođe prisustvovala konferenciji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar