Uoči susreta Trampa i Putina, kako bi nove okolnosti mogle da utiču na Srbiju

|   Info
Iako je do susreta Donalda Trampa i Vladimira Putina ostalo više od dve nedelje, danima se spekuliše o ishodu njihovog sastanka u Helsinkiju. U međuvremenu, prema pisanju Vašington posta, Tramp je imao punudu za Francuskog predsednika Makrona. Naime, predlog je da Francuska izađe iz EU, a ukoliko to uradi, dobiće bilateralni trgovinski sporazum mnogo bolji od EU.
Foto: Youtube printscreen

Izvor: RTS

Demanti ove vesti iz Bele kuće nije stiigao ali su stigle nove Trampove izjave koje su podgrejale sumnje da američki predsednik razmišlja i o povlačenju iz NATO-a. "Ja volim njega mnogo", rekao je Tramp Makronu. Čini se da, bar prema pisanju američkih medija, mnogi u tu ljubav sumnjaju. Za njih je ponuda iz Vašingtona da Pariz raskine ugovore s Briselom nepristojna. Novinari u Srbiji kažu: za sada je i ne treba shvatati ozbiljno.

Ljiljana Smajlović, novinarka kaže da Tramp pokušava da svaku zemlju nagovori da uđe u pojedinačne sporazume sa Vašingtonom.

"To nije nikakvo geopolitičko ludilo ,nego to je ta politika koju je on obećao. On je rekao - neće meni više NATO biti najvažnija stvar na svetu, hoću da vidim koliko mi je ko dužan, hoću da vidim s kim imam trgovinski deficit, hoću da nateram Nemce da više troše na naoružanje koje moja zemlja proizvodi", rekla je Smajlovićeva.

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator kaže da ne bi čudilo da bi to bio još jedan pokušaj podele EU koju on deli na različite načine i podržavajući istočne zemlje i njihove nacioanlizme i diretkno se sukobljavajući sa Angelom Merkel.

"Nemamo zvaničnu potvrdu te informacije, ali se ona uklapa u Trampovu viziju prekoatlanskih odnosa. Cinici bi verovatno mogli da kažu da je uspešniji u deljenju EU od Vladimira Putina", smatra Jakšić.

Da li će to biti tema dvojice predsednika, o tome se za sada samo spekuliše. Očekivno, na stolu razgovori o Siriji.

"Tramp pritom rizikuje da zbog ovakvog jednog samita koji bi mogao da se nazove samitom objašnjavanja, pogorša svoje odnose i kod kuće gde ga optužuju stalno za kontakte koje je imao tokom predizborne kampanje, istovremeno rizikuje dalje pogoršanje odnosa sa Evropljanima", ističe Jakšić.

Trampov rizik, razgovor o aktuelnim međunarodnim pitanjima i moguće približavanje Istoka i Zapada, poznavaoci prilika vide kao šanse za Beograd.

"Ako se poprave odnosi između Moskve i Vašingtona to je za za Srbiju dobro jer onda neće biti čitava ta mala vojska spoljopolitičkih eksperata i drugih sila koji će da ucenjuju Srbiju i da govore - morate nam dokazati da volite nas više nego Ruse. Prema tome, mi smo jedna od glavnih žrtava loših odnosa Moskve i Vašingtona i mi ćemo biti jedna od onih zemalja koja će dobiti kolateralnu korist od relaksacije njihovih odnosa. Zato ja navijam za ovaj susret", rekla je Smajlovićeva.

I to nije prvi put. Baš za mesto susreta Helsinki su birali i prethodnici Putina i Trampa. Džerald Ford razgovarao je sa Brežnjevim, Buš devedesetih sa Gorbačovim, Bil Klinton sa Jeljcinom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar