Samit Trampa i Putina u Helsinkiju

|   Info
Samit američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina, biće održan danas u finskoj Predsedničkoj palati. Radi se o zdanju iz 19. veka, sa pogledom na Baltičko more, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj.
Foto: Youtube printscreen

Izvor: Tanjug

Kao domaćin sastanka, finski predsednik Saili Niniste će imati bilateralne susrete sa oba gosta. Pre samita, on će zvanično pozdraviti Putina i Trampa.

Bilateralni razgovori Trampa i Putina će se održati u Gotskoj sali Predsedničke palate, nakon čega će u Sali ogledala biti priređen radni ručak sa više članova delegacija.

Šefovi diplomatija dveju zemalja - Sergej Lavrov i Majk Pompeo - će takođe imati bilateralni susret.

Predviđeno je da, tokom popodneva, Tramp i Putin održe zajedničku konferenciju za štampu.

Lideri dve supersile imaju mnogo tema za razgovor - situacija na Bliskom istoku, pre svega Sirija, ali i uloga Irana, zatim Ukrajina, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko mešanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nuklearni sporazumi.

Samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017.

Od kada su se prošli put sastali na samitu APEK-a u Vijetnamu u novembru 2017, Tramp je preduzeo mere odgovora na rusku agresiju, navodi Glas Amerike.

Na primer, dozvolio je prodaju smrtonosnog oružja Ukrajini, proterao 60 ruskih diplomata iz SAD posle napada nervnim agensom na ruskog špijuna u Britaniji i uveo dodatne sankcije ruskim zvaničnicima.

Nemaci: Tramp veća pretnja svetskom miru nego Putin

Gotovo dve trećine Nemaca smatra da je Tramp veća pretnja svetskom miru nego Putin, pokazalo je istraživanje objavljeno uoči njihovog današnjeg susreta.

Većina od ukupno 2.052 ispitanika ankete YouGov, Međunarodni institut za ispitivanje javnog mnjenja sa sedištem u Velikoj Britani, kaže i da je Putin simpatičniji, kompetentniji i moćniji od Trampa.

Samo pet odsto ispitanih smatra da je Tramp kompetentniji šef države, a njih 56 odsto to misli za Putina, dok ostatak nije imao odgovor.

Istraživanje je pokazalo i da većina smatra Putina moćnijim (43 u odnosu na 25 odsto), iako su Sjedinjene Države vojno i ekonomski snažnije od Rusije.

Većina, 64 odsto ispitanika misli da je Tramp veća pretnja svetskom miru nego Putin, 16 odsto, prenele su agencije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar