Rukovanje Trampa i Putina u Helsinkiju bez osmeha

|   Info
Ruski i američki predsednik su se sastali u predsedničkoj palati u Helsinkiju. Svet želi da vidi da se lepo slažemo, poručio je Tramp, dok je Putin rekao da je vreme da se razgovara o međusobnim odnosima i teškim multinacionalnim pitanjima. Trominutno rukovanje proteklo je bez osmeha, primećuju strani mediji.
Foto: Fonet

Izvor: RTS, Gardijan, Rojters

Svet želi da vidi da smo u dobrim odnosima, rekao je Tramp Putinu pre sastanka u četiri oka.

Putin i Tramp su se susreli u predsedničkoj palati u Helsinkiju.

Vladimir Putin i Donald Tramp su pred medijima razmenili prve poruke, pre nego što su se povukli na zatvoreni sastanak. Mediji navode da je rukovanje od tri sekunde proteklo napeto i bez osmeha.

Putin je naveo da mu je zadovoljstvo što se sreo sa Trampom, dok je američki predsednik čestitao ruskom kolegi na organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu.

"Ima mnogo dobrih stvari o kojima treba da razgovaramo, od trgovine do Kine i našeg zajedničkog prijatelja predsednika Sija", rekao je Tramp.

Naveo je da se godinama nisu dobro slagali, a da je "slaganje dobra stvar". "Svet želi da vidi da smo u dobrim odnosima", istakao je predsednik SAD.

Vreme je da razgovaramo o odnosima Moskve i Vašingtona, rekao je Putin dodajući da treba da razgovaraju o teškim multinacionalnim pitanjima.

Skup "Helsinki zove" ima cilj da se usmeri na ključna globalna pitanja i mogao bi da odredi buduću dinamiku odnosa Moskve i Vašingtona.

Satnica današnjeg samita je pomerena zbog kašnjenja ruskog predsednika od skoro sat vremena.

Lideri dve supersile imaju mnogo tema za razgovor – situacija na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i uloga Irana, ali i Ukrajina, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage. Očekuje se da će razgovarati i o nuklearnom sporazumu.

Nije prvi put da glavni grad Finske bude domaćin susreta ruskih i američkih zvaničnika. Helsinki je ugostio Breženjeva i Forda, Gorbačova i Buša, Jeljcina i Klintona.

Samit u Helsinkiju je četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017. godine.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar