Trivan sa reciklerima

|   Info
U Srbiji je još uvek mali procenat prerađenog otpada i to je jedan od razloga što smo još uvek daleko od razvijenih zemalja Evrope, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u razgovoru sa predstavnicima Udruženja reciklera Srbije, koji su zatražili su povećanje podsticaja države u ovoj oblasti.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Oni su pozvali nadležne da povećaju kontrolu rada preduzeća za preradu otpada, kako bi se obezbedilo u potpunosti pridržavanje propisa u ovoj privrednoj grani.

Naglasili su da se reciklažnoj industriji tri godine unazad opredeljuje isti, nedovoljni podsticaj, dok su njene potrebe i kapaciteti daleko veći, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Trivan je rekao da će Vlada i Ministarstvo ove godine izdvojiti preko dve milijarde dinara, što je približno trećina budžeta Ministarstva za podsticaj reciklažnoj industriji, odnosno onoliko koliko je to moguće u odnosu na opredeljeni budžet.

Međutim, ova sredstva nisu dovoljna, smatra Trivan, zbog čega Ministarstvo razume reciklere u njihovom zahtevu da im se obezbedi dodatni podsticaj.

Trivan je naglasio da je razgovarao sa svojim kolegom Sinišom Malim koji je takođe pokazao razumevanje da je neophodno uložiti dodatni napor da se podrži ova privredna grana.

S tim u vezi je i pitanje uspešnog rešavanja opasnog otpada, što predstavlja poseban državni interes, smatra Trivan, jer nelegalno skladišten opasni otpad je neposredna ozbiljna pretnja bezbednosti i zdravlju ljudi.

Prema njegovim rečima, podsticanje rada reciklažne industrije suštinski nije pitanje novca, već pitanje da li želimo čistiju Srbiju ili ne.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar