O otpadu i vetrozaštiti

|   Info
Poslanici Skupštine Srbije danas su, tokom razmatranja amandmana podnetih na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, ukazali na problem komunalnog otpada u ruralnim područjima, na nedostatak vetrozaštitnih pojaseva i neophodnost očuvanja autohtonih vrsta životinja.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Radoslav Jović rekao je da je problem komunalnog otpada u ovom trenutku jedan od najtežih zato što ne postoji razrađen sistem odgovornosti.

Nemamo dovoljno razrađen sistem nagrade i kazne za činjenje i nečinjenje, istakao je Jović.

On je naveo da je u gradovima “kako tako” rešen problem odlaganja komunalnog otpada, ali građani koji žive u ruralnom području “nemaju definisano gde mogu da odlažu svoj otpad”.

Prema njegovim rečima, da bi se uveo sistem kazni i nagrada i na ovom području Srbije država i lokalna zajednica bi morale da definišu gde stanovnici sela mogu da odlažu svoj otpad koji svakodnevno stvaraju kao i svi ostali.

Foto: FoNet

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je Srbija zagađena deponijama i objasnio da je problem u tome što u seoskim domaćinstvima i atarima seljaci nemaju gde da odlože svoj otpad.

On je rekao da u prethodnih nekoliko desetina godina nije u ovoj meri bilo plastičnog otpada i da je u seoskim domaćinstvima uglavnom bio razgradiv otpad.

Trivan je rekao da država i lokalna samouprava moraju da omoguće stanovnicima ruralnih područja da negde odlože taj otpad.

Rešenje je u tome da se uspostave regionalne deponije čiji će operateri imati interes da svaki kilogram otpada uđe i da od toga naprave novac, istakao je Trivan.

Poslanica SNS Stanislava Janošević rekla je da bi trebalo da se utiče i na očuvanje autohtonih vrsta životinja.

Neophodnio je sačuvati i domaće goveče, domaću ovcu, kao i ptice, rekla je ona.

Poslanik SNS Dragan Šormaz rekao je da se na nekim područjima smanjuju staništa za životinje.

Zec je u Vojvodini skoro potpuno nestao. Jarebica je nestala skroz do Aleksinca. Tek od Aleksinca pa dole prema jugu, pre svega zbog načina na koji se radi poljoprivredna proizvodnja, jarebica je sačuvana.U Vojvodini je više uopšte nema, istakao je on.

On je ukazao na to da su potrebni i vetrozaštitni pojasevi.

Mi nemamo više šuma.Moramo da napravimo zakonsku obavezu za pošumljavanje, za pravljenje remiza da bismo spasili sitnu divljač, ptice i zečeve, rekao je on.

Trivan je rekao da je Vojvodina pošumljena ispod sedam odsto.

On je dodao da je Beograd, u proteklih nekoliko godina, pošumio više od 700 hektara površina.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić takođe je ukazala da nedostaju vetrozaštitni pojasevi.

Ona je rekla da su vetrozaštitni pojasevi korisni jer čuvaju gornji sloj na oranicama, kao i nisko rastinje, a potpuno su prirodni.

Mi ih nemamo osim na vrlo retkim lokacijama, ali ih nećemo ni imati ako ne upodobite propise, rekla je ona.

Čomić je dodala da su vetrozaštitni pojasevi ogroman problem zbog sukoba propisa I dodala da bi trebalo da bude izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, zato što “ima ingeniozan propis da senka drveta ne sme da padne na asfalt”.

Ona je dodala da su neophodne i izmene Zakona o šumama da bi se rešio problem nadležnosti vetrozaštitnih pojaseva.

Čomić je dodala da bi trebalo da se urade karte erozija.

Trivan je odgovorio da nadležni u ovom trenutku rade na metodologiji za izradu karte erozije.

Klimatske promene su praktično paradigma erozije, bujica, rekao je Trivan.

On je naveo da se radi i na pošumljavanju.

Vojvodina je najugroženija, bez obzira što je Srbija prosečno pošumljena 27 odsto. Imamo problema sa različitim nadležnostima, rekao je Trivan.

On je dodao da će se postarati da postignu konsenzus sa ostalim ministarstvima i da je neophodno da se nađe rešenje za vetrozaštitne pojaseve i sve ono što spada u pošumljavanje.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović naveo je da je “intencija njegovog amandmana da se zaštita životne sredine poveže sa sveukupnim razvojem Srbije” i govorio o ekonomskom napretku zemlje, kao i o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kazahstanu.

Martinović je rekao da zabrinjava to što kada god za Srbiju dođu neke dobre vesti uvek se nađe neko ko želi da pokvari te vesti i ko se ne raduje uspehu svoje rođene države.

On je rekao da se predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović oglasio kada je Vučić razgovarao sa najvišim predstavnicima Kazahstana.

Martinović je naveo da je u intervjuu za “Istinomer” Sejdinović, između ostalog, rekao da “Vučić započinje novu sezonu lova na veštice, ali da će ovog puta taj lov biti sistematičan i surov”.

Hoću da vam kažem da očigledno imamo posla sa ljudima koji ne žele dobro svojoj državi, koji žele da unesu strah i nemir kod građana i koji žele da pokvare sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina, rekao je Martinović.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar