U petak protest prosvetara

|   Info
Članovi četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovaće u petak, 31.avgusta i tražiti od Vlade Srbije da zaposleni u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme budu svrstani u devetu platnu grupu u kojoj imaju veću mogućnost za napredovanje.
Foto: FoNet

 

Izvor: Fonet

Na protestu, koji će biti održan pod sloganom "Pravda ispred para!", učestvovaće predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Kako je rečeno, protest će početi u 12.00 časova ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Nemanjinoj ulici, a zatim će biti organizovana šetnja do Vlade Srbije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prema predlogu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prosvetni radnici sa sedmim stepenom stručne spreme trebalo bi da budu u osmoj platnoj grupi.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će članovi ovog sindikata štrajkovati i svakih osam dana, od 3. do 27. septembra, tako što će u školama, članicama ove Unije časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Na pitanje novinara da li će se i ostali sindikati pridružiti tom štrajku u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da su članovi ovog sindikata doneli odluku o učešću na protestu 31. avgusta.

"Negujemo stav da početak školske godine ne treba da počne štrajkom, jer uvek plediraju a gde su deca u celoj priči", rekla je Ilić i dodala da će se pridružiti ostalim sindikatima u daljim aktivnostima.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da će se pridružiti i štrajku koji će biti organizovan 3. septembra, kao i da se, "što se tiče daljih aktivnosti neće odvajati od ostalih sindikata".

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović je rekao da je ovaj sindikat odlučio da učestvuju i u štrajku 3. septembra, kada će biti skraćeni časovi na 30 minuta.

On je rekao da će, u saradnji sa ostalim sindikatima, ukoliko ne bude rezultata ni posle 3. septembra, učestvovati u daljim aktivnostima.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar