Kuršumlijski profesori organizuju veliki protest

|   Info
Profesori i zaposleni u Gimnaziji i ekonomskoj školi u Kuršumliji, u četvrtak će organizovati i protest u centru grada nezadovoljni spajanjem nekoliko škola
Foto:wikimedia/katarina Z


Izvor: Beta, Novosti

Profesori i zaposleni u Gimnaziji i ekonomskoj školi u Kuršumliji, u četvrtak će organizovati i protest u centru grada nezadovoljni spajanjem nekoliko škola.

Oni su nezadovoljni gašenjem te dve škole, koje su spojene sa podujevskim srednjim školama i zbog toga što je Ministarstvo prosvete, novoformiranim školama dalo ime "Kuršumlijsko-podujevska Gimnazija" i "Kuršumlijsko-podujevsko ekonomsko tehnička škola", potvrdili su agenciji Beta u organizacionom odboru protesta, koji čini desetak najmlađih profesora kuršumlijskih srednjih škola.

U tom odboru najavljuju prisustvo velikog broja učenika, bivših učenika, roditelja i građana Kuršumlije.

Profesor psihologije u kuršumlijskoj Gimnaziji Ljiljana Milojković je kazala Beti da je veliko nezadovoljstvo zbog gašenja kuršumlijskih škola i novog imena, koje nosi geografsku odrednicu Podujevo. Profesori, zaposleni nemaju ništa protiv racionalizacije školstva, ali ne žele naziv Podujeva u nazivu kuršumlijskih škola.

"Ovo je presedan, da škola nosi naziv dva grada. Ne želimo gašenje naše Gimnnazije, koja ima renome i ugled. Želimo da ostane stari naziv ovih škola", kazala je Milojković.

Pročitajte još - ŽITELjI KURŠUMLIJE NEZADOVOLjNI ZBOG PRIPAJANjA ŠKOLA: Nisu nas pitali za mišljenje

Ona ističe da je veliko nezadovoljstvo i negodovanje, ne samo kod profesora već i kod đaka i roditelja. Pa je bilo i najava da mnoga deca neće upisati ove škole u Kuršumliji.

"Imamo najave da će se protestima pridružiti gotovo svi profesori ove dve škole. Zatim, učenici i bivši učenici, roditelji, ali i građani Kuršumlije. Pokušaćemo da odbranimo ono što je naše. Našu školu, koja ima ugled i renome", kazala je Milojković.

Takođe, ona kaže da su joj lično roditelji saopštili da oni i deca ne žele da u diplomama učenika stoji naziv "Podujevska", jer oni školu uče u Kuršumliji.

Direktor Ekonomske škole u Kuršumliji Ratomir Pantović je agenciji Beta kazao da, Ministarstvo prosvete nije prihvatilo zahtev kuršumlijskih srednjih škola i lokalne samouprave, da iz naziva škola izbaci ime Podujevo.

"Na inicijativu lokalne samouprave, posle odbijanja tog zahteva, mi smo otišli u ministarstvo i ponovo tražili da usvoje zahtev. Međutim, rečeno nam je da taj naziv mora da ostane i da škole moraju da se registruju pod nazivom Kuršumlijsko-podujevska Gimnazija i Kuršumlijsko-podujevsko ekonomsko tehnička škola", kazao je Pantović.

On je naveo da je petak zadnji rok, da se novoformirane škole registruju pod tim nazivima i da je on kao direktor Ekonomske škole, u obavezi da sprovede odluku Vlade Srbije.

Lokalni mediji, portali, društvene mreže, kao i plakati po gradu, jutros su preplavljeni pozivima za veliki protest, protiv odluke Vlade Srbije. Takođe, saopštenjima su se jutros oglasile i pojedine političke organizacije iz Kuršumlije, kao i druge organizacije.

Inače, podujevska Gimnazija i Tehnička škola su 1999. godine privremeno iz Podujeva, sa Kosova izmeštene u Kuršumliju i one sada broje oko sto đaka, dok kuršumlijska Gimnazija i Ekonomska škola broje oko šest stotina đaka.

Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije (SPS) u Kuršumliji inače je danas pozvao nadležne da promene odluku o pripajanju škola i promeni naziva.

U saopštenju SPS se navodi da je neshvatljivo iz kojih razloga i sa kakvim ciljem se ukidaju kuršumlijske srednje škole i spajaju sa srednjim školama iz susedne opštine Podujevo, na Kosovu.

"Donete odluke izazvale su nezadovoljstvo građana Opštine Kuršumlija, kao i brigu za budućnost naših učenika u okviru sistema obrazovanja budućih novoformiranih srednjih škola, sa u najmanju ruku čudnim nazivom. Smatramo da je naša obaveza i dužnost da kao odgovorni i savesni građani Opštine Kuršumlija reagujemo i iznesemo stav, da ovakve odluke nisu u interesu, pre svega učenika, njihovih roditelja, profesora i radnika škola", navodi SPS.

Ta politička organizacija je pozvala sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti reaguju i donetu donetu odluke još jednom razmotre, i da Gimnazija Kuršumlija i Ekonomska škola nastave sa radom pod nazivom koji nosi tradiciju dugu više od 60 godina.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar