Buvljak ispred Skupštine

|   Info
Ulični prodavci polovne robe protestovali su danas ispred Skupštine grada Kragujevca nezadovoljni odlukom lokalne vlasti da im zabrani prodaju kod Zelene pijace i Narodnog muzeja u centru grada.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ulični prodavci, uglavnom romske nacionalnosti, nosili su žute trake oko ruke kako bi simbolično ukazali na diskriminaciju Roma i optuživali lokalnu vlast da ih se "seti samo pred izbore".

Oni u parku kod pijace i okolnim ulicama, na stazama i trotoarima, godinama prodaju polovnu robu.

Lokalna uprava je u međuvremenu za njih obezbedila prostor i tezge pored Šarene pijace, udaljene od centra oko tri kilometra.

Predsednik regionalnog odbora Romske stranke Dragan Vasić, rekao je da je za njih to neprihvatljiva ponuda i da ne žele da se presele na lokaciju kod Šarene pijace, najavljujući radikalizaciju protesta ukoliko ih gradska uprava "ne ostavi da na miru rade svoj posao".

Sutra donosimo svoju robu pred opštinu i protestujemo, a ako nam ne izađu u susret i dozvole rad kao do sada, blokiraćemo put Kragujevac-Kraljevo, rekao je Vasić.

Prema informacijama iz lokalne uprave, Grad Kragujevac je zajedno sa romskim udruženjima pripremio lokaciju i opremio je za tu vrstu prodaje.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, Andreje Ilića kao najpovoljniji prostor identifikovan je plato pored Šarene pijace.

Prostor je u vlasništvu grada Kragujevca, napravili smo plato i formirali tezge koje će zakupci koristiti bez naknade. Ovde se radi isključivo o sprovođenju zakona o trgovini i o poštovanju gradskih odluka, rekao je Ilić.

On je rekao da se jedan deo prostora na kome vanpijačni prodavci izlažu polovnu robu, nalazi na protivpožarnom putu JKP "Tržnice", koji mora da bude stalno prohodan.