Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ povodom 23 godine od " Oluje "

|   Info
U nedelju 5. avgusta u Crkvi svetog Marka u Beogradu i u još nekoliko mesta u Srbiji biće služen pomen žrtvama hrvatsko-vojne operacije "Oluja", saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije. Prema podacima komesarijata, u operaciji "Oluja" 1995. godine iz svojih domova proterano je više od 200.000 krajiških Srba, a život je izgubilo ili se vodi kao nestalo više od 2.000 ljudi. Tim povodom medijima su se obratili i predstavnici Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“.

Od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbeglice ima još njih oko 18.000 iz Hrvatske. Iz Komesarijata ističu da iako je prošlo više od dve decenije, brojni pokušaji uspostavljanja klime poverenja u regionu nisu dali mnogo rezultata, a Hrvatska će 5. avgust slaviti kao dan pobede, dok će Srbi paliti sveće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima.

U nedelju 5. avgusta u Crkvi svetog Marka u Beogradu i u još nekoliko mesta u Srbiji biće služen pomen žrtvama hrvatsko-vojne operacije "Oluja", saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije. Prema podacima komesarijata, u operaciji "Oluja" 1995. godine iz svojih domova proterano je više od 200.000 krajiških Srba, a život je izgubilo ili se vodi kao nestalo više od 2.000 ljudi. Sećanje na desetine kilometara dugu kolonu onih koji su u Srbiju stigli preko Bosne i Hercegovine i danas svedoči o jednom od najmasovnijih egzodusa u ovom podneblju.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar