Univerzitet u Beogradu visoko ocenjen u 27 naučnih oblasti

|   Info
Na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu rangiran je u 27 oblasti, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu kada je rangiran u 18 oblasti.
Foto: www.bg.ac.rs

Izvor: Tanjug


Najstariji univerzitet u Srbiji visoko je ocenjen u okviru polja prirodno-matematičkih nauka, zatim tehničkih nauka, bionauka, medicinskih nauka, društvenih nauka.

Najbolje je rangiran u prehrambenoj tehnologiji (Nauka o hrani i tehnologija hrane) gde se nalazi na visokom 43. mestu, zatim Rudarstvu i inženjerstvu minerala gde se nalazi od 76. do 100. mesta u svetu, dok je u oblasti metalurško inženjerstvo od 101. do 150. mesta.

U okviru prirodno-matematičkih nauka u oblasti matematike rangiran je između 201. i 300. mesta u svetu, iz fizike između 150. i 200. mesta, hemije 301. i 400. mesta u svetu.

Osim Univerziteta u Beogradu na prestižnoj Šangajskoj listi po naučnim oblastima našla su se još tri univerziteta iz Srbije - Novi Sad , Niš, Kragujevac.

Univerzitet u Kragujevcu rangiran je u oblasti matematike, a Univerzitet u Nišu u oblasti matematike i hemijskog inženjerstva, dok je Univerzitet u Novom Sadu rangiran u oblasti prehrambene tehnologije, hemijskog inženjerstva i veterinarskim naukama.

Rangiranje po užim naučnim oblastima Šangajski univerzitet "Cao Tun" uveo je od prošle godine, a Šangajska lista 500 najboljih univerziteta u svetu (globalna lista) biće objavljena i ove godine polovinom avgusta.

Osnovni kritetrijum za rangiranje po naučnim oblastima je broj objavljenih naučnih radova u prestižnim časopisima, dok je na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta kriterijum za rangiranje broj Nobelovaca koji su studirali ili trenutno rade na određenom univerzitetu, broj objavljenih naučnih radova na SCI listi, citiranost radova, uticaj na nauku, uticaj univerziteta u regionu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar