Uspešan završetak razmatranja

|   Info
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, saopštila je Narodna banka Srbije.

 

Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se oceni da formalna diskusija nije neophodna.

Odbor je pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa i potvrdio da Srbija nastavlja da postiže dobre makroekonomske rezultate.

Konstatovano je da se nastavlja snažna privredna aktivnost, koja je podržana oporavkom privatne potrošnje, visokim prilivima stranih direktnih investicija i izvozom.

Međunarodni monetarni fond očekuje rast naše ekonomije od 4,2 odsto u ovoj i 3,5 odsto u 2019. godini.

Utrđeno je da inflacija nastavlja da se kreće u granicama cilja Narodne banke Srbije, dok kreditna aktivnost raste, kao i zarade u privatnom sektoru.

Fiskalni rezultati su dobri, a modernizacija Poreske uprave se ubrzava, uz oštar pad učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, konstatovao je MMF.

Ocenjeno je i da budžet za 2019. godinu omogućava očuvanje rezultata ključnih fiskalnih prilagođavanja koja su sprovedena u prethodnih nekoliko godina, obezbeđuje dalji pad javnog duga i predviđa rast kapitalnih investicija i ukidanje nužnih privremenih mera.

MMF je konstatovao da će Srbija i u 2019. ostati posvećena daljem sprovođenju strukturnih reformi, a mere uključuju smanjenje sive ekonomije, jačanje javne uprave i restrukturiranje preduzeća i finansijskih institucija u državnom vlasništvu, navodi se u saopštenju NBS.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar