Važna uloga žena

|   Info
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je danas značaj i važnost uloge žena koje su učestvovale u parlamentarnom životu Vojvodine od 1919. i ocenila da borba za ženska prava, bolju zastupljenost i vidljivost, ekonomsku nezavisnost, nikada nije uzaludna.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Gojković je danas u Novom Sadu, na skupu "Žene u parlamentarnom životu Vojvodine 1919-2018“", istakla da je izuzetno značajno što se u okviru važnog jubileja, kao što je vek od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, posebna pažnja daje ženama.

Ona je ukazala da su žene bile aktivne učesnice Velike narodne skupštine, što je bio prvi takav slučaj u Evropi i veliki demokratski iskorak za to doba.

Gojković je naglasila da je sedam žena učestvovalo u donošenju istorijske i sigurno najvažnije odluke u 20. veku o prisajedinjenju, koja je Srbima i svim drugim narodima na ovom prostoru donela slobodu, u vreme kada su žene pravo glasa imale malo gde u svetu, a kamoli mogućnost da budu birane i da učestvuju u radu Skupštine.

Te humanitarke i dobrotvorke, energične, hrabre i nacionalno osvešćene žene, dale su važan doprinos u očuvanju našeg identiteta, naglasila je Gojković.

Ona je poručila kako postignuti rezultati pokazuju da borba za ženska prava, bolju zastupljenost i vidljivost, ekonomsku nezavisnost, kao i za društvo, u kojem će nasilje prema ženama biti neprihvativo, nikada nije uzaludna.

Gojković je navela da je 2000. godine u parlamentu Srbije bilo samo 12,4 odsto žena, a 2007. godine 21,2 odsto, dok su danas u parlamentu 94 narodne poslanice, navedeno je u saopštenju.

U Skupštini AP Vojvodine danas je trećina žena poslanica, a 2000. godine ih je bilo samo osam.

Gojković je napomenula da su žene danas na mnogim važnim, rukovodećim funkcijama u državi, ali da još uvek postoje otpori da se u punoj meri uključe u sve društvene, ekonomske i političke tokove, navedeno je u saopštenju.

"Verujem da mi ovde u Srbiji, korak više možemo da napravimo donošenjem novog zakona o rodnoj ravnopravnosti. Sagledavajući najbolje prakse zemalja u regionu, ali i iskustva drugih evropskih država, imamo zadatak da donesemo najkvalitetnija moguća rešenja koja će ženama omogućiti suštinski bolji položaj u društvu", naglasila je predsednica
Skupštine Srbije.

Gojković poručila da "bez žena, njihovog potencijala, znanja i kreativnosti ne može biti ni bolje budućnosti Srbije".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar