Velika Gospojina u Gračanici: Podrška crkvi, ali i crkve vernicima

|   Info
Liturgijom i rezanjem slavskog kolača pred više stotina vernika u manastiru Gračanica svečano je obeležena hramovna slava Velika Gospojina.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: Radio KIM

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice je uspomena je na smrt Majke Božije, dan kada se ona vinula na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Pošto se danas obeležava i hramovna slava manastira Gračanica, meštani u čast ovog velikog praznika, za koga se veruje da je posvećen prvenstveno ženama i majkama, dočekuju goste.

"Od svih praznika najviše volim Presvetu Bogorodicu, pre svega što je ovde u Gračanici, jer ovo je svetinja nad svetinjama, ovo je nešto što treba doživeti, ovde se osećaju vekovi, molitve, ovde je prisustvo Majke Božije", rekla nam je Zorica Mišić iz Beograda koja 12 godina na današnji dan dolazi u Gračanicu.

"Ovo je najveći praznik za sve nas, to je praznik Presvete Majke Božije, Uspenje, to je jedan poseban dan koji treba da poštujemo i mnogo godina slavimo i veličamo Majku Božiju, jer ona nas sve štiti i čuva", kazala je Slađana Savić koja dolazi sa Fruške Gore.

"Ovo je duhovni praznik kada svi treba da dođemo i da se pomolimo Bogu za naš opstanak ovde", smatra Vladica Slavić iz Lepine.

Svetu liturgiju je pred velikim brojem vernika služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

On je u besedi podsetio da je ovaj praznik hrišćanskim vernicima velika uteha.

"Sabiramo se u hramove da prizovemo pomoć i molitve Presvete Bogorodice na sve nas, na našu decu, na naša pokolenja. Da i mi, noseći krst svoj stradanjem i patnju ovoga vremena koje nam je dato, koju nismo tražili, ne okrećemo glavu svoju od krsnog puta i od svega što nam Gospod daje ovde u ovom životu, već da sa nadom i verom u Gospoda i molitveno prizivajući Majku Božiju uspravno hodimo, verujući Gospodu koji je pobedio ovaj svet, grehe, đavola i svakoga neprijatelja", naveo je vladika u svojoj besedi.

Slavski kolač je ove godine bio u rukama porodice Stević iz Gračanice. Sledeće godine doneće ga Dušan Popović.

"Gračanica je moje radno mesto, porodica Popović je jedna od najstarijih porodica ovde. Meni je velika čast da sam za sledeću godinu uzeo kolač od mog strica, nadam se da ćemo nastaviti tradiciju i da ćemo, što je najbitnije, opstati. Velika je privilegija biti u Gračanici i živeti ovde", kazao je Popović.

Svetoj liturgiji prisustvovali su lokalni zvaničnici, među kojima i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik Privremenog organa grada Prištine Ljubinko Karadžić, ali i državni sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije Branimir Stojanovič, kao i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković.

"Crkva je, kao oslonac opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, nešto što je uvek uz nas. Ovo je podrška crkvi, ali i crkve vernicima. Ovo je veliki dan za sve nas“, istakla je Trajkovićeva.

Nakon Velike Gospojine, pravoslavni hrišćani 21. septembra proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se međudnevica, a u narodu se veruje da je to najbolji period za branje plodova i lekovitih trava.