Vesić: Železnice su jedine odgovorne

|   Info
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić označio je Železnice Srbije kao jedino odgovorne za krađu u ložionici nekadašnje Železničke stanice.

 

Izvor: Tanjug, B92

On je istakao da je to preduzeće bilo dužno da obezbede tu imovinu.

Vesić je, gostujući na Studiju B, podsetio da je reč o veoma vrednim muzejskim eksponatima, te dodao da ne zna zašto oni nisu dobro čuvani.

"Železnice su jedine odgovorne, jer Železnički muzej pripada njima, a to su upravo njegovi eksponati i svako drugo prebacivanje odgovornosti na bilo koga drugog je samo skidanje odgovornosti sa onih koji su zapravo krivi što se ovo dogodilo", rekao je Vesić.

Juče je, kazao je, tim povodom održan sastanak na kome je posredovao Grad Beograd, koji nema nikakve veze sa tim događajem, ali su bili prisutni da bi zajedno sa preduzećima „Beograd na vodi” i „Železnice” dogovorili da „Železnice” obezbede taj prostor, što je i trebalo od početka da bude urađeno.

Vesić je rekao da je dogovoreno da Muzej nauke i tehnike zajedno sa Železničkim muzejom napravi projekat rekonstrukcije lokomotiva kako bi one bile vraćene u prvobitno stanje i sačuvane kao vredni muzejski eksponati

Istakao je da preduzeće „Beograd na vodi” nema nikakve veze sa imovinom Železničkog muzeja niti imaju ikakve veze sa tom parcelom.

Zamenik gradonačelnika naglasio je da se radi o skandaloznom događaju i upozorio da ovo nije prvi put da se nasilje događa nad kulturnim dobrima.

"Nestajale su i statua Milice Rakić, biste sa Kalemegdana, postoji organizovana mafija koja se bavi krađom spomenika, pretapa ih i prodaje. Mi smo nekoliko puta tražili i mislim da je vreme da se uvede novo krivično delo - oštećenje kulturno-istorijskih spomenika i infrastrukture", rekao je Vesić i dodao da gradska vlast ne želi više da se tako nešto dešava, da neko ukrade bakarnu žicu i bude blago kažnjen jer je navodno male materijalne vrednosti, zbog čega sto hiljada građana ostane bez struje više sati.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar