Vredni sporazumi između Srbije i Kine, potpisan ugovor za RTB "Bor"

|   Info
U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Pekingu je potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB "Bor", kao i više drugih važnih ekonomskih sporazuma. Prethodno je potpisan sporazum o ulaganju u Zrenjanin vredan gotovo milijardu dolara.


Izvor: Tanjug, RTS

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB "Bora" i kompanije "Ziđin" potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije "Šiđadžuang Džij" potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je, takođe, potpisao i Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i "Šandong" provincijske transportne grupacije.

Ministar Mali potpisao je i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung.

Pored toga ministar Mali potpisao je i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije "Huavei".

"Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB ‘Bor‘, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB-a i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će starteški sa vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ukazao je da je potpisan i ugovor sa kompanijom "Šandong Linglong" oko nove investicije, prizvodnja guma, nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicije od skoro milijardu dolara.

Dalje je, kako je dodao, potpisao ugovor sa kooperantom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, i još jedan ugovor sa kompanijom koja namerava da proizvodi cink oksid u Zrenanjinu, investiciji vrednoj oko 80 miliona evra, i koja će otvoriti 280 radnih mesta u tom gradu.

"Ovo je veliki dan za Banat. Čak tri ugovora vezana su za Zrenjanin", konstatovao je Mali.

Rekao je da je potpisan i ugovor sa kompanijom "Huavei" oko uvođenja video-nadzora u našoj zemlji.

"To su ogromni ugovori, rezultat višegodišnjeg rada. Imali smo sreću da pronađemo partnera za Smederevo, sada i za RTB 'Bor', i nove investicije u Zrenjanin", objasnio je Mali.

"Razgovori o novim investicijama"

Ministar Siniša Mali je rekao da je važno da se svaka prilika kada se susreću predsednik Aleksandar Vučić i šef kineske države Si Đinping iskoriste za razgovor o novim mogućnostima, šansi za investicije.

"To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije", naglasio je ministar finansija.

Mali je podsetio da smo druga zemlja u Evropi po rastu za prvih šest meseci, i da sa ovakvim investcijama i ulaganjima od strane kineskih partnera imamo pravo da kažemo da u narednih godinu do tri možemo i moramo da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi.

Najavio je da će sutra biti potpisan važan ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči.

"To će biti park koji će se prostirati na preko 300 hektara. Potpisujemo sporazum sa komanijom CRBC, koji potpuno menja perspektivu Srbije. Veliki broj kineskih kompanija donosi odluku da dolazi i investira u Evropu. Sa ovim parkom, koji će biti prvi te vrste u Evropi, dolaziće u Srbiju. Imaćete desetine novih kompanija, što su hiljade novih radnih mesta", objasnio je Mali.

"Polako se, kao mozaik, uklapaju kockice koje se odnose na proces reformi, na rast, razvoj kroz nove investicije i fabrike. Svaki razgovor koji imamo sa kineskom stranom za nas znači ili novu fabriku, radno mesto, kilometar auto-puta i zato je strateško partnerstvo sa Kinom veoma važno", naglasio je Mali.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar