Vremenske neprilike pune čekaonice u domovima zdravlja

|   Info
Česte i nagle promene vremena uzorkuju tegobe ne samo kod hroničnih i aktutnih bolesnika već i kod zdravih osoba, te su čekaonice u domovima zdravlja posledenjih dana pune. Stomačne tegobe, osipi, respiratorne infekcije najčešći su simptomi kod pacijenata koji se javljaju lekarima.
foto:tv Kopernikus

Aktuelne vremenske prilike nisu uobičajne za ovo doba godine, što se mnogima odražava na raspoloženje i zdravlje. Kako ističe doktorka Biserka Obradović, lekar Doma zdravlja „Stari Grad“ , pacijenti se najčešće javljaju sa simptomima respiratornih infekcijama koje ne zahtevaju jaču terapiju , ali traže pračenje.

 „Mi sada često pravimo promaju, to strujanje vazduha ta promaja podižu bakterije, viruse sa svih tih površina i zato imamo češće respiratorne infekcije.“ Naglašava doktorka Obradović

Preporuka lekara je da hronični bolesnici redovno uzimaju terapiju, da osobe koje pate od alergije izbegavaju boravak u prirodi, kao i da se poveća unos tečnosti i hrana bazirana na voću i povrću.

Kada nam je atmosferski pritisak nizak, u našem telu tečnost koja se nalazi u zglobovima ima tendenciju da se širi, kao i vazduh u šuljinama sinusa javljaju se bolovi poput glavobolje ili bola u zglobovima“.

S obzirom na to da su počeli godišnji odmori, gužve u domovima zdravlja ipak ima. Gradjani Beograda koje smo sreli ispred Doma zdravlja „Stari Grad“ kažu da nemaju većih zdravstvenih problema ovih dana.

Varijacije temperature i vazdušnog pritiska izazivaju promene u ljudskom organizmu, čak i kod zdravih osoba pa su česti kolapsi ovih julskih dana. Srečom svi zabeleženi bili su bez ozbiljnih posledica.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar