Vučić i Brnabićeva sa ministrima o stanovima za pripadnike snaga bezbednosti

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, sa kojima će razgovarati o razvoju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

 

Sastanku, pored predsednika i premijerke, prisustvuju ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar finansija Siniša Mali, ministarka pravde Nela Kuburović, direktor BIA Bratislav Gašić, kao i gradonačelnici Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Nakon sastanka, koji se održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika na Andrićevom vencu, uslediće obraćanje medijima.

Ministarka Zorana Mihajlović je krajem septembra rekla da će izgradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti početi za oko mesec dana, odnosno krajem oktobra, prvo u Vranju i Nišu, i da je ministarstvo građevinarstva izdalo dve građevinske dozvole za izgradnju – u Vranju 186 jeftinih stanova u četiri zgrade i 190 stanova u Nišu u dve zgrade.

Istakla je da su gradovi Vranje i Niš prvi pripremili lokacije za početak gradnje i da je u toku raspisivanje tendera za izvođače radove, koji će biti biti izabrani u narednih mesec dana.

Skupština Srbije usvojila je 25. maja leks specijalis koji omogućava izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.

Do 2020. godine biće izgrađena 5.203 stana.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova.

Predsednik Srbije je krajem prošle godine najavio projekat državne stanogradnje, gde bi kvadrat trebalo da košta oko 550 evra u Beogradu i od 450 do 470 evra u drugim mestima, a stanovi bi prvenstveno bili namenjeni pripadnicima vojske, policije, mladim naučnicima...

Vučić je izneo računicu po kojoj bi, uz pomoć države i lokalne samouprave, kvadrati stana mogli da imaju tu cenu i dodao da je za realizaciju potrebno desetak godina, ali da bi prvi rezultati mogli da se vide za oko tri godine.

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.