Vučić: Koji suverenitet?

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom saopštenja Sabora Srpske pravoslavne crkve o Kosovu, da ga pogađa "njihovo loše mešanje u politiku" i upitao koji suverenitet Srbija treba da čuva na Kosovu, kako to traži SPC.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

"Kažete da čuvamo puni suverenitet, a moje pitanje za vas je: Koji suverenitet?", upitao je Vučić u izjavi novinarima u Helsinkiju, gde boravi na samitu Evropske narodne partije.

Vučić je konstatovao da su teritorija, narod i vojska i policija, odnosno monopol fizičke prinude, osnovni elementi suvereniteta jedne države, a zatim je upitao šta od toga Srbija ima na Kosovu?

Upitan o razgovoru sa predsednikom Evropske narodne partije Žozefom Dolom, Vučić je izrazio nadu da će EPP osvojiti najviše poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu, jer će tako Srbija znati šta je čeka.

"Ako bude bilo čudnih rezultata, onda se plašim da bi nesigurnost i nestabilnost mogli da caruju", predočio je Vučić.

Vučić je rekao i da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EPP rekla da je svesna da se on svakodnevno bori za mir i stabilnost.

Uobičajeno da Merkel priđe ljudima koje vidi. Ona je normalna, pristojna i skromna žena, dodao je Vučić.

"Svakoga dana nešto iskače, kao ovo ludilo oko taksi", naveo je Vučić koji takav potez prištinskih vlasti smatra neodgovornim.