Vučić poručio pustite Srbe i Albance da sami reše probleme

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je u Apbahu na međunarodnu zajednicu da dopusti Srbima i Albancima da pokušaju sami da reše problem KiM.
Foto: Fonet

Izvor: b92

Kako je rekao, ako se dođe do rešenja to bi bilo od suštinskog značaja za ceo Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vreme.

I predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rešenje do kojeg bi se došlo dijalogom, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati.

Vučić je, govoreći na debati “Nove perspektive proširenja EU“ u okviru „Političkih razgovora“ na Evropskom forumu Alpbah, rekao da se vidi sve više da neki, kao London, navodno brinu više od nas i više su zainteresovani za našu budućnost navodno od nas.

“Razumemo da imate sopstveni interes, ali koje su granice Srbije ili Kosova. Mi Kosovo smatramo prema Ustavu i Rezoluciji UN 1244 kao deo Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gde su granice? Ko će da nam pomogne? Pola sveta, uključujući i Austriju, kaže Kosovo je nezavisna država, a druga polovina, uključujući pet članica EU, Kina, Rusija, Argentina, Meksiko, pola islamskog sveta priznaje samo Srbiju. Kako da rešimo problem?“, upitao je on dodajući da svi iz Londona ili Beča poručuju da ne treba menjati granice, jer su ih uspostavili kako su želeli.

Srbi, kako je dodao, neće prihvatiti takav stav, jer će reći da imaju svoje granice, a Albanci se s tim neće složiti i zbog toga pokušavamo da uradimo nešto što je od značaja za naše građane.

“Činim najbolje da pomognem Srbima da imaju svoju budućnost, ali mislim da radimo i nešto važno za Albance. Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu, i ostaće tako i naredih sto godina. Ko će da reši taj problem, ako mi ne budemo u mogućnosti?“, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je izložen snažnim političkim napadima u svojoj zemlji, uključujući i predstavnike crkve, koji ga optužuju da je najveći izdajnik, jer želi da navodno da “svetu zemlju“ Albancima, a istovremeno na zapadu ga nazivaju liderom velikosrpske ideje.

“Ja sam običan čovek koji pokušava da utiče na način da možemo da nađemo put da održimo mir i stabilnost u regionu. Sada kada smo konačno počeli da pričamo o suštinskim pitanjima, svi oni kažu „šta to radite“. Šta vas briga, mi radimo za budućnost naših građana. Činimo to za nas. Ne utičemo ni na koga drugog u regionu“, poručio je Vučić podsećajući da je hiljadu puta rekao da Srbija poštuje i da će poštovati teritorijalni integritet BiH.

Preneo je da je pitao kancelara Sebastijana Kurca, i evropskog komesara Johanesa Hana, pravog prijatelja Srbije, da podrže ne samo naš region, već i dijalog Beograda i Prištine.

“Da li mislite da se Tači obradovao što sedi pored mene? Da li me voli - ne, i ja ga ne volim uopšte. Ali moramo da razgovaramo i pokušamo da rešavamo problem koji postoji 200 godina. Ako budemo u mogućnosti da pronađemo rešenje, to će biti moguće samo ako dobijemo podršku EU. Bez toga nećemo nikada biti u mogućnosti“, kazao je on.

Vučić je ukazao da uvek traži rešenje koje bi moglo izazvati najmanje negativnih posledica, i da se nada da će obe strane biti dovoljno hrabre da donesu svetu prave poruke.

“To bi bilo nešto suštnski za Balkan nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vreme. Ljudi koji su bili ranije na vlasti su uvek radili na sklanjanju u stranu problema, samo da prežive politički još koju godinu“, rekao je on.

Vučić je poručio da rešiti ovo pitanje time da Srbija ne dobije ništa neće biti moguće, kao ni što neće da se desi da Srbija protera Albance preko Prokletija.

Ukazao je da on ne govori i pregovaračkom procesu, ne iznosi detalje, dodajući da Beograd pregovara u najboljoj nameri i da, ako se postigne mogući dogovor time činimo najbolje građanima.

Izrazio je uverenje da će u Beogardu biti najteže dobiti podršku da se prihvati dogovor, ali da je neophodno razmišljati o budućnosti i da se izbegnu patnje koroz koje su prošli narodi ranije.

“Iz moje persektive korekcija granica u cilju pronalaženja rešenja je opcija. Niko iz našeg regiona, članice EU i druge u svetu ne treba da se suprostave ili plaše potencijalnog mirovnog sporazuma, čak iako takav dogovor sadrži korekciju granica. Uveravamo da sporazum pod tim scenarijom neće ići duž etničkih linija. Kosovo ostaje multietnička zajednica, nastaviće da primenjuje najviše standarde po pitanju manjinskih prava i isto važi za Srbiju. Dogovor može imati samo pozitivne efekte po region i šire“, naglasio je Tači.

On je istakao da sporazum mora biti prioritet agende proširenja EU. Tači je kazao da je istoričar po struci i da ne želi da živi „u knjigama istorije Balkana, a ni svoje zemlje“ već da je vreme da pišemo novu istoriju.

“Ne volimo se Vučić i ja, ali imamo obavezu da sedimo zajedno, radimo i pregovaramo. Nadam se, iako znam da je teško, da ćemo učiniti najbolje. Ako ne postignemo mirovni dogovor, šta je rešenje? To je pitanje protivnicima sporazuma. Ko će biti snažniji - populisti, nacionalisti u Srbiji, na Kosovu, u regionu, kao i čak antizapadne ideologije. Zar neko misli da neko neće da iskoristi taj vakuum. Neko će sigurno, a ne neko sa zapadim vrednostima“, upozorio je on.

“Mi nismo problematični, samo želimo da dođemo do rešenja“, dodao je on ukazujući da niko ne treba da strahuje i da je potrebna podrška EU i SAD.

Tači je podvukao da je potreban ne samo interni konsenzus u Srbiji i na Kosovu, već i međunarodne zajednice, pa i suseda. Ukazao je da je Srbija dala garancije vezane za Republiku Srpsku, i da treba biti pragmatican u traženju rešenja.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar