Vučić sa Putinom 15. septembra o kosovskom čvoru

|   Info
Predsednik Aleksandar Vučić i prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin sastaće se u Moskvi 15. septembra, saznaju "Novosti". Tokom boravka Vučića u ruskoj prestonici centralna tema njegovog razgovora sa Putinom biće rešavanje kosmetskog pitanja.
Foto: Fonet

Izvor: Večernje novosti

Pre ovog susreta Vučić će se još jednom sastati u Briselu s predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem, na rundi dijaloga na visokom nivou koja bi, po kalendaru evropskih posrednika, trebalo da se održi u prvoj nedelji septembra.

Tokom poslednjeg susreta srpskog i ruskog predsednika u Moskvi 8. maja, najavljeno je da će Rusija na aktivan način pratiti sadržaje razgovora Beograda i Prištine, a posebno uticaj međunarodnog faktora na to pitanje, i da će pravovremeno reagovati. Vučić je tada naglasio da je nemoguće dobiti bilo kakvo rešenje za KiM bez saglasnosti Rusije u Ujedinjenim nacijama.

Susret dvojice zvaničnika sledećeg meseca biće njihov 13. oficijalni sastanak i treći otkako je Vučić izabran za šefa države. Kako je ranije najavljeno, dolazak Putina u Srbiju planira se u novembru, pišu "Novosti".

Tokom septembra, inače, diplomatski razgovori o konačnom rešenju za KiM intenziviraće se na svim meridijanima. Tako će, posle Moskve, sledeća prilika za razgovore sa svetskim liderima biti u Kini, u kojoj će Vučić, na poziv predsednika te zemlje Si Đinpinga, biti gost na Svetskom ekonomskom forumu, takozvanom letnjem Davosu, koji se od 18. do 20. septembra održava u kineskom gradu Tjanđinu.

Već nedelju dana kasnije, predsednik Srbije imaće priliku da o Kosmetu i drugim važnim temama razgovara sa mnogobrojnim svetskim zvaničnicima koji budu došli na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujorku. U Americi će Vučić boraviti od 24. do 28. septembra, i tom prilikom videće se i sa prvim čovekom SAD Donaldom Trampom.

Trampov saradnik stiže u Beograd

U prvoj polovini septembra u Srbiju dolazi visoki zvaničnik SAD zadužen za jedan od ekonomskih resora američke administracije. Reč je o bliskom saradniku predsednika Trampa, pa će, osim privredne saradnje, kako se očekuje, u razgovorima sa srpskim zvaničnicima "na stolu" biti i niz političkih tema. One će prvenstveno biti posvećene rešavanju kosmetskog pitanja, za koje iz Vašingtona poslednjih nedelja stižu signali da nije "zakucano" i da je oko njega kompromis moguć.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar