Vučić: Uložili smo i još više ćemo u pet okruga na jugu Srbije

|   Info
Svih pet okruga – Pčinjski, Pirotski, Toplički, Niški i Jablanički – mogu da računaju na dalju podršku države Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju građanima koji su ga dočekali u Nišu, gde otvara fabriku "Cumtobel".
Foto: KCN


Izvor: Tanjug


"Hoćemo da ulažemo još više", poručio je Vučić, kog je ispred fabrike "Cumtobel" dočekalo više od deset hiljada građana, sa srpskim zastavama, njegovom slikom i velikim transparentom s natpisom "Dobro došao, predsedniče".

Ukazao je da se angažovao na dovođenju stranih investitora i podsetio da je u Niš šest ili sedam puta dolazio na nekoliko dana, mnogo više, kaže, od svih predsednika i premijera zajedno od 1945. godine.

Ipak, ističe, nije zadovoljan i najavljuje još više ulaganja.

Vučić je istakao da 55 odsto od ukupnih stranih investicija u regionu završi u Srbiji i da će se boriti da to bude 60 odsto i značajno više od ostalih zemalja.

Predsednik kaže i da su danas u Srbiji uređene finansije, da je dinar stabilan već šest godina, te da imamo suficit u budžetu već tri godine.

"Smanjuje se javni dug i 1. januara 2019. godine biće manji od 47-48 odsto", istakao je Vučić.

Predsednik je krajem jula 2017. položio kamen temeljac za izgradnju te fabrike u Suvom Dolu kod Niša.

Investicija je vredna više od 30 miliona evra i u fabrici je već zaposleno 260 radnika, a prema planovima za rast za period od tri do pet godina, u fabrici će biti postepeno povećan broj radne snage na 1.100 zaposlenih.

Fabrika "Cumtobela" je izgrađena na 40.000 metara kvadratnih, u južnoj industrijskoj zoni Niša.

Austrijska kompanija "Cumtobel" je svetski proizvođač LED rasvete, jedna je od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

Fabrika "Cumtobel grupe" u Nišu ima ključnu ulogu u daljem globalnom razvoju kompanije.

Novi proizvodni pogon predstavlja važan element u sadašnjoj proizvodnoj mreži kompanije, proizvodi iz Srbije uglavnom su namenjeni izvozu na tržišta u istočnoj i zapadnoj Evropi, kao i na Bliskom istoku.

U fabrici je polovinom jula počela serijska proizvodnja komponenti za osvetljenje, a u septembru i proizvodnja svetiljki.

Zapošljava više od 6.000 ljudi u proizvodnim pogonima na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u oko 90 zemalja.

U segmentu proizvodnje inovativne rasvete ima proizvodne pogone širom Evrope, uključujući i fabrike u Nemačkoj, Austriji, Engleskoj i Francuskoj, kao i u SAD, Australiji, Novom Zelandu i Kini.

Fabrika u Srbiji će služiti prvenstveno za obradu dodatnih planiranih količina proizvodnje za naredne godine.

U tržišnom okruženju obeleženom visokim pritiskom na cene ova lokacija će "Cumtobelu" pružiti mogućnost da opskrbi svoje glavno evropsko tržište po optimalnim troškovima.

"Cumtobel grupa" iz Dornbirna je osnovana 1950. godine kao porodična firma.

Otvaranju će prisustvovati generalni direktor Alfred Felder, predsednik Nadzornog odbora Jurg Cumtobel, federalni ministar Austrije za EU Gernot Bluemel, predsednik Privredne komore Srbije, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i drugi.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.