Vučić zahvalio Rusiji na poštovanju srpskih žrtava

|   Info
Aleksandar Vučić je čestitao ruskom narodu i državi pobedu u Velikom ratu, i ukazao da Srbi tu pobedu sa najvećim ponosom obeležavaju. Zahvalio je ruskom ambasadoru na poštovanju koje je Rusija ukazala prema srpskim žrtvama i dodao da će srpski narod i građani Srbije to i te kako umeti da cene. Kada se kaže "večna slava i pamjat" govori se o srpskim herojima u Velikom ratu, poručio je Čepurin.
Foto: Fonet

 


Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će predstojeća poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina biti do sada najplodotvornija po broju i sadržini sporazuma, koje će zajednički potpisati, i ujedno zahvalio RF i njenom predsedniku na podršci koju daju teritorijalnom integritetu Srbije i njenim naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom rekao da smo izuzetno zadovoljni razgovorom sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim o pripremi posete šefa ruske države Srbiji.

"Verujem da će njegova poseta do sada biti najplodonosnija i najplodotvornija u smislu i broja sporazuma i sadržine sporazuma, u različitim sferama društvenog života, koje ćemo zajednički da potpišemo", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, za Srbiju su od izuzetnog značaja energetika, infrastrukturni projekti kao i inovativne tehnologije, ali takođe i sve druge oblasti u kojima smo imali dobru saradnju, a u kojima možemo da napravimo pomake naviše.

"Još jedanput da se zahvalim i ruskom predsedniku i vama na podršci koju pružate srpskom narodu i Srbiji i u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i što podražavate naše napore za postizanje kompromisnog rešenja, a ne rešenja koje bi nastalo kao rezultat pritisaka, ucena i jednostranih rešenja", istakao je Vučić.

Naglasio je još jednom da se sa velikom pažnjom i nestrpljenjem očekuje dolazak predsednika Rusije u Srbiju, uz uverenje da će to biti još jedan "beočug u lancu" naših veoma, veoma dobrih odnosa, bliskih, iskrenih prijateljskih i da ćemo imati priliku da nivo odnosa Srbije i Rusije podignemo za još jednu stepenicu i na još jedan viši nivo.

Vučić je čestitao ruskom narodu i državi pobedu u Velikom ratu, i ukazao da Srbi tu pobedu sa najvećim ponosom obeležavaju i pokazuju pijetet prema našim žrtvama.

"Mislim da je Srbija po broju žrtava verovatno prva ili druga zemlja proporcionalno broju stanovnika i teritoriji koju je obuhvatala, na savezničkoj strani naravno, i zato nas sve što se dogodi ili negira ili na bilo koji način umanjuje žrtve našeg naroda, to posebno pogađa", rekao je predsednik Srbije.

Zato želim, naglasio je predsednik Srbije, da se zahvalim na poštovanju koje ste ukazali prema srpskim žrtvama, a srpski narod i građani Srbije to i te tako umeju da cene.

Čepurin: Kada se kaže "večna slava i pamjat" govori se o srpskim herojima

Rusija je spremna za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja, poručio je ruski ambasador.

"Kao što je vama govorio naš predsednik (Vladimir Putin), sa naše strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju tog jako važnog pitanja", rekao je Čepurin.

Naveo je da je Rusija zainteresovana za rešavanje kosovskog pitanja i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa.

Glavni problem je, navodi on, u tome što se briselski razgovori vode već šest godina, te da, dok je Srbija ispunila sve postignute dogovore, to se ne može reći za drugu stranu.

Čepurin je istakao primer Zajednice srpskih opština, koja još nije formirana, te dodao da se nada da će u tom smislu biti napretka.

Kosmet zahteva još više pažnje od strane Saveta bezbednosti

Ruski ambasador smatra i da bi bilo dobro da se pomogne stranama u dijalogu koji se vodi u Savetu bezbednosti UN.

"Situacija je takva da zahteva još više pažnje od strane Saveta bezbednosti, redovne sastanke, a ne pokušaje da se smanji rasprava", rekao je Čepurin i dodao da će se u svakom slučaju očuvati određeni optimizam.

U obraćanjima Vučića i Čepurina, koja su bila otvorena za medije, ambasador Rusije je rekao i da je obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata značajan datum i da niko i ništa ne može da umanje doprinos Srba i srpskog naroda toj velikoj pobedi.

"Kada se kaže 'večna slava i pamjat' govori se o srpskim herojima u Velikom ratu", rekao je Čepurin.

Istakao je da je poseta Vladimira Putina Srbiji od velikog značaja za odnose dve zemlje, te da je usmerena na jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima, pre svega u ekonomiji.

"Imamo dobre rezultate, ali uvek imamo mogućnost da se oni poboljšaju, pre svega u interesu naših naroda", rekao je Čepurin i dodao da redovni kontakti svedoče i o ličnim prijateljskim odnosima između šefova dve države.

To pokazuje i želju za saradnjom, uzajamnom pomoći i očuvanjem prijateljstva, zauvek, zaključio je Čepurin.