"Zahtevi Haradinaja nerealni"

|   Info
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da Priština sa Srbijom ne može da razgovara jezikom pritisaka i ucena.

Izvor: Tanjug

On je naglasio da nije realan zahtev premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja o postizanju sporazuma između Beograda i Prištine i ukidanju taksi Beogradu.
Đurić kaže da svako ko očekuje da može da postigne određeni dogovor, a da ne pruži ništa drugoj strani, nema realna očekivanja od pregovaranja. 
''Ako neko očekuje da će Srbija prihvatiti i priznati nezavisnost Kosova nekim čudom i čarobnim štapićem, kako neki sanjaju u Prištini, a da pri tom čak nisu spremni ni da razmotre bilo koji od srpskih zahteva, želja ili potreba, nije realan'', rekao je Đurić za TV Pink. 
Naglasio je da se to neće desiti i da je taj stav mogao da se čuje i od predsednika Srbije i od Vlade Srbije, kao i da je to opšti stav građana. 
Đurić je podvukao da sa Srbijom ne može da se razgovara jezikom pritisaka, tarifa i ucena. 
''Takse treba ukinuti bez ikakvog uslovljanja i vratiti se civilizovanom razgovoru u kojem svaka strana nešto daje, ali i dobije'', ukazao je direktor Kancelarije za KiM. 
Haradinaj je najavio da je spreman da odmah ukine takse Beogradu, uz uslov da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi bio postignut sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine koji bi, između ostalog, podrazumevao uzajamno priznavanje i garantovao stolicu Prištinu u EU. 
Pismo sa tih zahtevima Haradinaj je uputio ambasadorima zemalja Kvinte i šefici Kancelarije EU u Prištini. 
U slučaju da ne dođe do postizanja finalnog sporazuma, takse bi, kaže Haradinaj, bile vraćene.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar