Značajno partnerstvo sa EU

|   Info
Evropske integracije su tesno povezane sa ispunjavanjem Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kroz Agendu 2030, koja je u središtu planiranja politika Vlade Srbije, rečeno je danas na konferenciji "Lideri transformacije društva" u organizaciji Adrija Medija Grupe.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je Agenda 2030 Ciljeva održivog razvija u središtu strateškog planiranja Vlade Srbije.

Đukić Dejanović istakla je da je za Vladu Srbije značajno partnerstvo sa Delegacijom Evropske unije, jer su evropske integracija i napredak u ostvarivanju Ciljeva Agende 2030 neodvojivi.

Početkom godine AMG i Kurir pokrenuli su projekat Održivi razvoj - insipiracija za bolju budućnost koji je predstavljen građanima Srbije, rekla je ona i navela da je kao neko ko vodi Međuresornu radnu grupe za sprovođenje Ciljeva održivog razvoja, podržala tu kampanju.

Đukić Dejanović je napomenula da su ostvarivanje ciljeva Agende prilika da ovo bude poslednja generacija koja će osećati klimatske promene, a možda prva generacija koja će iskoreniti siromaštvo.

Moto Agende 2030 je da niko ne bude izostavljen, a  lideri transformacije nisu samo država, već i mediji i civilni sektor, rekla je Đukić Dejanović.

Foto: FoNet

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović dodala je da je ovo možda poslednja generacija koja će moći da spasi svet kroz održivi razvoj, ekonomsku i socijalnu komponentu.

Resursi nisu beskonačni, naše vreme nije beskonačno, rekla je Joksimović i naglasila da su evropske integracije tesno skopčane sa ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja.

Na primeru EU vidite kako je kreirana koheziona politika, čiji je cilj da države članice smanje sopstvene nejednakosti, ali ne na uštrb drugih, rekla je Joksimović i istakla da je to primer održivih politika.

Politika održivog razvoja u Srbiji, vezana za EU, je potporni stub kredbilne politike proširenje Unije, rekla je Joksimović.

Mislim da odgovorna politika proširenja podržana Agendom 2030 ima za cilj da i građani našeg regiona ne ostanu na začelju ili van kolone, rekla je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je važno raditi u duhu partnerstva, jer niko nema monopol nad liderstvom i svi treba da rade u istom pravcu.

Evropska unija je od početka predvodnik kada je reč o usvajanju Ciljeva održivog razvoja i oni oblikuju način na koji EU vidi svoju ekonomsku i socijalnu budućnost. Evropska komisija je bila aktivna u promovisanju naših aktivnosti i plana u 10 tačaka, koji će biti primenjen kroz evrospke politike, naglasio je Fabrici.

Za Srbiju, kao i druge zemlje koje žele članstvo u EU, integracije i ciljevi su ista priča, dve sile koje ojačavaju jedna drugu, ocenio je Fabrici.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar