Đukić Dejanović: Dnevno gubimo 107 ljudi

|   Info
U 2017. nas je bilo 40.000 manje nego u prethodnoj godini, a svake godine iz Srbije ode 16.000 ljudi, i to prosečne starosti 29 godina, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Fonet

Ona je najavila da će iduće nedelje 500 miliona dinara biti raspoređeno za projekte populacione politike.

Po prirodnom priraštaju svakog dana nas je u Srbiji 107 manje u odnosu na prethodni dan, rekla je Đukić Dejanović na trbini nedeljnika Vreme: „Nestaje li Srbija“ u Pres centru UNS.

Ona je upozorila da ostajemo i bez intelektualnog potencijala i da je to problem.

Đukić Dejanović je predočila da nova Strategija za podsticanje rađanja, doneta krajem prošle godine, i Akcioni plan, koji je donet, imaju cilj da se u narednih 10 do 15 godina, uz stimulativne mere, poveća broj dece po jednoj ženi na više od dvoje, i da se taj broj postepeno povećava.

Potrebno je da 12 odsto žena rodi po jedno dete, 44 odsto dvoje dece, a 45 odsto troje, a kod nas sada 47 odsto žena ima jedno dete, a svega sedam odsto ima troje, navela je ona.

Moramo raditi na uslovima da nas bude više, poručila je ministarka, tako što ćemo smanjiti ekonomsku i psihološku cenu roditeljstva, pomoći da se uskladi rad i roditeljstvo i raditi na edukaciji reproduktivnog zdravlja i podsticanju lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, 500 miliona dinara nepovratnog novca će od seledeće nedelje biti raspoređeno 61 gradu i opštini za projekte populacione politike.

Ponovila je da su od 1. jula počele finansijski podsticaji države rađanju i dodala da će u vrtićima u Srbiji biti 1.800 mesta više.

Izvršna direktorka Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje Dragana Stojanović izjavila je da Srbija nestaje, ali ne zbog toga što žene u Srbiji ne žele da rađaju.

Nije naša materica za izdavanje državi, poručila je ona, uz ocenu da postoje gorući problemi koje prethodno treba rešiti u državi.

Ona je upozorila da žene u Srbiji svoje pravo na nerađanje ispoljavaju abortusom i da zbog toga od 20.000 prijavljenih abortudsa dođemo do 200.000 godišnje.

Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Stojanović je ukazala da veliki broj ljudi ima problem neplodnosti i da svaki peti par u Evropi ima teškoće da dobije potomstvo prirodnim putem.

Ona je apelovala na državu da se u Srbiji dozvoli vantelesna oplodnja uz donirani reproduktivni materijal, odnosno da se što pre donesu potrebni pravilnici.

Napomenula je da Srbija dozvoljava tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države i to do 42. godine života žene i da finasira zamrzavanje jajnih ćelija, ali ne odmrzavanje i trasport za vantelesnu oplodnju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar