Advokati od sutra ne rade u znak protesta zbog ubistva Ognjanovića

|   Info
Advokati u Srbiji od sutra neće raditi u znak protesta zbog ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i svih advokata i pripravnika ubijenih u prethodnim godinama, saopštila je danas Advokatska komora Srbije.

Komora je pozvala i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo pravde da formiraju poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju praćenja i koordinisanja aktivnosti koje se preduzimaju na rasvetljavanju ovog zločina

"Ovim protestom advokati Srbije skreću pažnju javnosti na rizik sa kojim se svakodnevno suočavaju u obavljanju svoje profesionalne delatnosti koja ima za cilj zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda i obezbedjenja funkcionisanja pravde", navodi se u saopštenju.

Komora zahteva i da državni organi odmah uključe sve raspoložive resurse kako bi ubistvo Ognjanovića bilo rasvetljeno, a učinioci privedeni pravdi.

Kako se navodi, tokom štrajka advokati neće pristupati na ročišta za glavne rasprave i pretrese, pred tužilaštva u istragama i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, organa uprave, javnih beležnika i privatnih izvršitelja, kao ni u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom odredjivanja pritvora.

Tokom obustave rada advokati će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnika u slučajevima porodičnog nasilja.

Ognjanović, koji je bio u advokatskom timu nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, branio Luku Bojovića i bio deo odbrane Djordja Prelića osumnjičenog za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, ubijen je juče na Novom Beogradu, dok je njegov sin ranjen.