Advokati širom Srbije danas su stupili u jednodnevni štrajk

|   Info
Štrajk je izraz nezadovoljstva zbog izostanka vidljivih i konkretnih rezultata u rasvetljavanju napada na advokate, izjavio je predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.
Foto: FoNet

 

Izvor: Fonet

On je ocenio da je najveći problem u policiji, a pre svega u Republičkom javnom tužilaštvu (RJT.)

"Mi smo ustanovili da u svim slučajevim napada na advokate, RJT nije preduzimalo sve one radnje koje može da preduzima, što je dovelo do zastoja u rešavanju određenih konkretnih krivičnih dela", izjavio je Gostiljac.

Prema njegovim rečima, drugi problem je u tome što dolazi do zastoja kada RJT pošalje predmet u policiju.

On je naglasio da Advokatska komora Srbije sada preko stalnih tela pokušava da utiče na RJT da pristupi ozbiljnije u rešavanju slučajeva napada na advokate, od kojih je do sada samo pet odsto rešeno.

Problem u komunikaciji sa RJT, ocenio je Gostiljac, nastao je kada nije poštovan dogovor sa Advokatskom komorom Srbije da delegiraju po jednog člana koji bi međusobno komunicirali oko istrage ubistva Miše Ognjanovića.

On je dodao da je, posle najnovijeg sastanka sa RJT, taj problem prevaziđen i da je komunikacija ponovo uspostavljena.

Kao pozitivan primer Gostiljac ističe rad Stalnog tela, posebno u okviru krivično pravne zaštite advokata, a ocenio je kao važnu to što je RJT donelo obavezno upustvo svim tužilaštvima u Srbiji za hitno postupanje, ukoliko dođe do napada na advokata.

RJT se takođe obavezalo, prema njegovim rečima, da će svakog 25. u mesecu izveštavati Advokatsku komoru o stanju predmeta napada na advokate, "što zapravo znači da ćemo mi imati povratne informacije o svim tim predmetima".

"Nama ostaje da posle određenog perioda damo opet presek stanja i vidimo dokle smo stigli, ukoliko se neke stvari ne isprave ili ne ispoštuju jasno je ko je za to odgovoran", izjavio je Gostiljac.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar