Antić: Privatizacija RTB-a doneće i nova radna mesta

|   Info
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže za RTS da je RTB "Bor" do juče bio omča oko vrata Srbije a da je kineska investicija obezbedila da RTB bude dugoročo stabilan. Napominje da će Kinezi doneti profit za sve.
Foto: Fonet

 

Izvor: RTS

Aleksandar Antić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da ponuda kineske kompanije "Ciđin majning grup" prevazilazi sva očekivanja.

"Doveli smo RTB u poziciju da bude atraktivan za svetske kompanije. U nekoliko godina smo RTB 'Bor' učinili potpuno drugačijim nego što je bio. Svaki pokušaj privatizacije do sada je bio neuspešan", podseća Antić.

Kaže da je pobednik tendera obećao investicioni ciklus od milijardu i 260 miliona dolara, plus dvesta miliona dolara za pokrivanje tekućih dugova RTB-a.

"To je zaista sjajna ponuda. I druga ponuda je bila sjajna i obe su napravile da tender bude uspešan. Rusi su imali manji investicioni program i tražili su manji broj procenata", ističe ministar Antić.

Dodaje da je RTB "Bor" strateški značajna kompanija za Srbiju.

"RTB ima veliki uticaj na ekonomiju zemlje, njegov značaj za čitavu istočnu Srbiju je fantastičan. Ova investicija je obezbedila da RTB 'Bor' bude dugoročo stabilan i da kapitalno učestvuje u našoj industrijskoj proizvodnji. U ovom trenutku on učestvuje sa 0,8 odsto u ukupnom BDP-u. Očekujem da nakon šeste godine, kada se završava investicioni ciklus, učešće poraste na više od dva odsto", napominje ministar.

Kaže da svaki novi rudnik obezbeđuje novu infrastrukturu i veći kvalitet života.

"Ovo je najveća stvar za istočnu Srbiju i ljude koji tamo žive i rade. Mi smo u prvoj fazi zakucali 5.000 radnih mesta i tražimo da se toliko zadrži. Tražili smo i da se uđe u nove investicije, a ta nova proizvodnja sigirno će zahtevati nova radna mesta", objašnjava Antić.

Dodaje da će Srbija sa kineskom kompanijom finalizovati ugovor prema kojem će Srbija štiti svoj interes.

"Do juče je RTB 'Bor' bio omča oko vrata Srbije. Kinezi će doneti profit za sve, a 37 odsto je naš deo tog profita", kaže Antić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar