Brnabić: Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB Bor

|   Info
Najmanje tri kompanije su do sada na tenderu pokazale zainteresovanost za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Majdanpeku.
Foto: Fonet


Izvor: Tanjug

Brnabić je počela posetu opštini Majdanpek obilaskom Rudnika bakra Majdanpek, koji je u sastavu RTB -a Bor.

Brnabić je podsetila da rok za ponude ističe 20. avgusta i rekla da još ne može da kaže koliko je firmi otkupilo dokumentaciju.

"Ne bih mogla o tome da govorim, 20. avgust nije daleko, videćemo još. Da ne bi moglo da bude protumačeno kao uplitanje u tenderske procese. Imamo za sada najmanje tri zainteresovane firme koje su, ne kažem da su otkupile dokumentaciju, ali koje su pokazivale zainteresovanost i dolazile ovde i razgovarale sa rukovodstvom u RTB-u", navela je Brnabić.

Na pitanje da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

"Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta, onda u zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu", kazala je ona.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor.

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara.

Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je ranije pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "Đu dilidžens".

Premijerka će kasnije danas obići centar za posetioce Nacionalnog parka Đerdap, a potom i arheološko nalazište "Lepenski Vir".

Sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Đerdap, Brnabić će obići turistički prostor na kom je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar