Brnabić: Lažne vesti su moderni izazov za demokratiju

|   Info
Lažne vesti su moderni izazov za demokratiju, jedna je od poruka učesnika Veb samita u Lisabonu, najveće tehnološke konferencije na svetu, na kojoj delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Veb samit je, po oceni Forbsa, najbolja tehološka konferencija na svetu, sa više od 70.000 učesnika, među kojima su direktori i osnivači tehnoloških kompanija, start-apova, predstavnici vlada, međunarodnih institucija i medija, navodi u saopštenju Vlada Srbije.

Premijerka Brnabić predstavlja Srbiju u Lisabonu na dva panela, a na centralnoj bini samita, pred oko 15.000 učesnika, danas je ocenila da „lažne vesti, alternativne činjenice i fenomen post-istine nisu novi, već da se u današnjem svetu, upravo zbog Interneta, pametnih telefona i društvenih mreža, šire mnogo lakše, brže i efikasnije“.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, podsetila na jedan od citata Vinstona Čerčila, kako „laž obiđe pola sveta dok istina jedva navuče pantalone“, i naglasila da se u današnjem svetu istina nije „još ni probudila“, a lažne vesti već su raširene širom sveta.

Ona je kao „najveći problem sa lažnim vestima“ istakla to što one one „stvaraju atmosferu nepoverenja i da polarizuju društva“.

U razgovoru sa učesnicima panela, premijerka Srbije ocenila je da su lažne vesti „veliki izazov“ jer najviše utiču na stvaranja osećanja nepoverenja među mladima, koji nemaju veru ni u kakvu ideju, niti se zbog toga osećaju delom društva.

„Sa lažnim vestima najbolje ćemo se izboriti ulaganjem u obrazovanje i upravo zato Srbija investira u promenu koncepta obrazovanja – učimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle“, naglasila je premijerka Brnabić.

Kao glavne mehanizme za borbu protiv lažnih vesti, osim obrazovanja, Brnabić je pomenula analitičko razmišljanje, podsticanje mladih da preispituju informacije i različite autoritete, kreativne industrije, inovacije, nauku, istraživanje i razvoj.

„Zadatak vlada je da pružaju pravovremene i tačne informacije, kako bi sprečili spekulacije“, poručila je premijerka Srbije, ističući da će „lažne vesti naterati vlade da budu otpornije i transparentnije“.

Kasnije tokom dana, premijerka Brnabić govoriće o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar