Brnabić: Moderna administracija ključ za ekonomski rast

|   Info
Transparentna i moderna administracija ključna je za održivi ekonomski rast Srbije, poručila je premijerka Ana Brnabić u intervjuu za magazin "tink-tenk" platforme World.Minds i istakla da se digitalizacijom društva država bori i protiv korupcije. Na predlog predsednice Vlade Srbije, Beograd će u maju naredne godine biti domaćin naredne konferencije platforme World.Minds, jedne od najvećih na svetskoj sceni.

 

Izvor: Tanjug

Ana Brnabić je u intervjuu za magazin podsetila na sve započete i završene procese digitalizacije u Srbiji, kao i na e-usluge koje su omogućene građanima, privredi i investitorima iz sveta.

Brnabićeva je rekla da je digitalizacija baza na kojoj se stvara ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama i da država zna kako da taj proces nastavi.

Premijerka je istakla da ona razume da posao digitalizacije, pored uloge koju ima država, nije moguć bez zajedničkog rada sa drugim akterima iz društva ali i inostranstva.

Podsetila je na realizaciju projekata i osnivanje organizacije "Inicijativa digitalna Srbija", čiji je cilj da transformiše Srbiju u digitalno društvo, a uz podršku Švajcarske.

"Možda smo jedina vlada, barem u regionu, koja za prioritet u svom radu ima razvoj usluge e-vlada. Mi potpuno razumemo da je transparentna i moderna administracija ključna za održivi ekonomski rast. Kroz implementaciju efikasne i transparentne administracije posvećeni smo brorbi protiv korupcije", rekla je između ostalog Brnabićeva.

Premijerka je podsetila na projekte digitalizacije, uvođenje elektronske uprave u Srbiji, zbog čega su građani i privreda uštedeli oko 225 miliona dinara.

Takođe, navela je da je ušteda 6,7 miliona papirnih dokumenata, dok su građani u redovima proveli šest miliona sati manje.

Kaže da i dalje postoje građani koji se osećaju bezbednije i sigurnije obavljajući sve ove poslove na stari način noseći dokumenta na šaltere.

Građanima omogućen pristup vladinim službama elektronskim putem

Zbog toga, kaže premijerka, namera države je da dozvoli da se i dalje na šaltere nose papiri, ali da je važno što je građanima data opcija i omogućeno da poslove obavljaju elektronski.

"Ne želim da plašim ljude govoreći 'sve će biti elektronski do kraja godine'. U svakom slučaju, znam da neće, jer stvari zahtevaju vreme. Za mene je važno da smo omogućili ljudima da imaju pristup vladinim službama elektronskim putem", objašnjava premijerka.

Kaže da država radi na tome da se, u kontekstu digitalizacije, poveže znanje mlađih i starijih sugrađana. Kao primer je navela posetu studenata Fakulteta političkih nauka domovima za stara lica i dnevnim centrim koji su učili starije kako se koriste aplikacije na telefonu.

"To je bio fantastičan most da se prevaziđe jaz među generacijama", istakla je premijerka.

Brnabićeva je, govoreći o digitalnoj transformaciji društva, napomenula da nije "karijerni političar koji promoviše digitalizaciju zato što je to u trendu", već da je na tome radila i ranije sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, vladinim službama i javnim sektorom u Srbiji.

Kada je reč o inovacijama i podršci start-ap preduzećima u našoj zemlji, kaže da iako u svetu postoji mnogo poznatih srpskih preduzeća iz IT sfere, ta brojka je ipak mala ako se uzme u obzir potencijal naše zemlje.

Država planira osnivanje Fakulteta za multidisciplinarne studije

Zato je, kaže Brnabićeva, namera države da nastavi sa podrškom ovom sektoru, uključujući i osnivanje Fakulteta za multidisciplinarne studije.

"Povećali smo broj mesta na tehničkim fakultetima za 20 procenata i planiramo da taj broj povećamo za još 20 odsto u narednim godinama", naglasila je Brnabićeva.

U tom kontekstu, kaže premijerka, na tehničkim fakultetima će biti uvedeni "Masteri 4.0" za digitalizaciju.

Dodaje, takođe, da bez obzira da li neko ima diplomu iz sfere poljoprivrede ili mehanike, ukoliko želi da zna više o digitalizaciji i industrijskoj revoluciji, moći će da pohađa kurs o digitalizaciji.

Želja države je, kaže, da se svi naši građani koji steknu diplomu u inostranstvu i nađu posao u inostranstvu vrate u Srbiju.

Govoreći o jednoj od najvećih konferencija World.Minds, čiji će domaćin biti Beograd u maju 2019. godine, navela je da će na njoj učestvovati "najoštriji umovi sveta" iz različitih sfera života, od biznisa do nauke, te da ova konferencija ima potencijal da promeni čitav region.

Inače, tokom posete delegacije švajcarskih privrednika Srbiji 2017, predsednica Vlade je inicirala da Beograd bude domaćin ovog skupa, što je tada i potvrđeno.

Glavni grad i Narodno pozorište će tako, kao domaćin skupa u maju 2019. godine, biti "evropski centar 4.0 revolucije", a očekuje se učešće nekoliko stotina naučnika, predstavnika kompanija, poznatih "mislilaca današnjice", ali i brojnih političara iz regiona, nobelovaca, inovatora.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar