Cilj smanjenje povreda na radu

|   Politika
Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju bezbednosti i zdravlja na radu od 2018. do 2022. godine sa Akcionim planom, čiji je cilj da se u tom periodu smanje povrede na radu za pet odsto.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

U saopštenju posle sednice Vlade navodi se da je neophodno strateško rešavanje problema smanjenja broja povreda na radu, posebno onih sa smrtnim ishodom i da će primenom Strategije biti unapređeni bezbednost na radu i uslovi rada, kako bi se sprečile povrede na radu i profesionalne bolesti i očuvalo zdravlje radno aktivnog stanovništva.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Razvoj rečne transportne infrastrukture u Srbiji između Srbije i Evropske investicione banke.

Foto: FoNet

Taj projekat je, kako se navodi, izuzetno značajan jer unapređuje sve infrastrukturne elemente unutrašnjeg vodnog transporta, kao što su luke, plovni putevi i Intelignetni saobraćajni sistemi, a istovremeno time Srbija ispunjava obaveze koje proizilaze iz pristupnog procesa Evropskoj uniji.

Vlada je usvojila i Projekat javno-privatnog partnerstva "Energetska sanacija i ugovorno isporučivanje toplotne energije Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

Izgradnjom sopstvene kotlarnice, zamenom spoljnih prozora i vrata, primenom ESCO modela u potpunosti će biti rešen problem energetske neefikasnosti. Posle deset godina privatni partner predaće opremu Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu u vlasništvo, a uštede će biti i do 58 odsto.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje sporazuma između vlada Srbije i Francuske o aktivnostima Francuske agencije za razvoj (AFD) i Društva za promociju i učešće u ekonomskoj saradnji (PROPARCO) u Srbiji.

Vlada Srbije dodelila je nacionalna sportska priznanja Draganu Ristiću i Laslu Šuranjiju za osvojene zlatne medalje na svetskim takmičenjima u paraolimpijskoj disciplini streljaštvo, koja su održana u Hrvatskoj i Brazilu.

Na sednici su usvojeni i Zaključak o usvajanju Finansijskog sporazuma između Srbije i Evropske komisije u vezi sa podrškom sektoru energetike, koja je obezbeđena u okviru Akcionog IPA prigrama za Srbiju za 2017, kao i Zaključak o usvajanju Finansijskog sporazuma između Srbije i Evropske komisije u vezi sa podrškom sektoru zaštite životne sredine, koja obezbeđena u okviru Akcionog IPA programa za 2017.

Foto: FoNet