Brnabić: Srbija na pravom putu

|   Info
Srbija ubrzano sprovodi reforme, zemlja hvata korak sa svetom, idemo u pravom smeru i ponosna sam na to, izjavila je za CNN premijerka Srbije Ana Brnabić.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet, CNN

Menjamo se i idemo veoma brzo u pravom smeru. Ponosna sam na to, ocenila je Brnabić u intervjuu novinaru Si-En-Ena Faridu Zakariji.

Ona je rekla i da se menja slika Srbije prema svetu, ukazujući, između ostalog, i na angažman sve više žena na političkoj sceni.

Brnabić je navela nekoliko primera - Maju Gojković na čelu Skupštine Srbije, vicepremijerku Zoranu Mihajlović i ministarke u Vladi Jadranku Joksimović, Nelu Kuborović, Slavicu Đukić Dejanović, guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković.

S obzirom da je prva deklarisana gej premiejrka u ovom delu sveta, Brnabić je na pitanje kako je bilo odrastati u zemlji poput Srbije kao gej osoba, rekla da je imala podršku porodice i prijatelja, ali da je na političkoj sceni presudna bila podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bez koje ne bi mogla biti na čelu Vlade.

Brnabić je, u tom kontekstu, podsetila da su se njenom izboru protivile konzervativne snage u društvu među kojima i religiozna zajednica, deo opozicije, pa čak i koalicioni parneri vladajuće političke strukture u Srbiji.

Ona je podsetila i da je često bila meta napada konzervativnog dela javnosti i tema komenatara na društvenim mrežama.

To joj, kaže, dodatno otežava posao "jer je potreban poseban fokus da se to zanemari i da se fokusira na ono što je važno" i šta može da učini za građane Srbije.

"Ako ja kao otvoreno gej žena premijer pomognem bar jednoj osobi u Srbiji, regionu ili svetu da ima bolje mišljenje o sebi, mislim da sam već mnogo uradila", naglasila je premijerka Srbije za CNN.

Ona je rekla da se raduje "svakom pojedinačnom pa i najmanjem uspehu" koji njena vlada i Srbija potignu i naglasila kako joj "to daje snagu" da nastavi.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar