Brnabićeva na svečanoj večeri u Berlinu, Merkelova poručuje – "bez evropske dimenzije svi su izgubljeni"

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je svečanoj večeri koju organizuje "Zidojče cajtung" u Berlinu. Za istim stolom bila je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u obraćanju poručila da su unapred izgubljeni oni koji misle da mogu sami.
Foto: Fonet

 

Izvor: RTS, Tanjug

U svečanoj sali Nemačkog istorijskog muzeja sto broj 1 bio je rezervisan za kancelarku Angelu Merkel, ali i premijerku Srbije Anu Brnabić. Za istim stolom bila je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Kancelarka Angela Merkel je u obraćanju rekla da treba videti da li smo nešto naučili iz strahota prošlosti.

"U vreme kada nestaju svedoci stravičnih događanja Drugog svetskog rata postoje snažne težnje koje kažu da nećemo zajedništvo i da im je njihova zemlja najvažnija. To me čini nespokojnom i smatram da je sada došlo doba da pokažemo da li smo naučili iz istorije ili ponovo nismo", naglasila je Merkelova.

Prema njenim rečima, multilateralizam, poredak koji je stvoren posle Drugog svetskog rata, je nešto što neki smatraju da treba braniti, a drugi da se mora uništiti. Zbog toga je važno stavranje poverenja kako se ne bi širilo nepoverenje zbog praznog prostora koji se ostavlja, podvukla je nemačka kancelarka.

Ukazala je, ujedno, i da je loša vest za Nemačku i Evropu što nisu više te koje predvode u razvoju tehnologija, već su to sada drugi regioni i zemlje.

"Zbog toga je važno napraviti realnu analizu, i onda, oslanjajući se na našu industrijsku moć, razviti svoju politiku. Pitanje je ko pobeđuje – onaj ko ima klijente ili onaj koji proizvodi. To je izazov Nemačke, a ona u tome ne može sama pobediti, već je to moguće samo zajednički u Evropi", podvukla je Brnabićeva.

"Bez evropske dimenzije su svi izgubljeni. Oni koji misle da mogu sami – unapred su izgubljeni", poručila je Merkelova.

Angela Merkel je rekla da je još 2016. razmišljala da li da se kandiduje ponovo za čelo CDU.

"Imam odgovornost za stabilnost države, stoga ostajem do kraja mandata na mestu kancelara. Veoma sam zainteresovana kako će se razviti situacija u mojoj partiji, partija ima izbor. Jasno je da se u jednom trenutku pojavi potreba da se vide nova lica i donosioci drugačijih odluka. U to se ne mešam. Verujem da prethodnici ne treba da se mešaju u izbor naslednika", navela je Merkelova.

Srpska premijerka, koja boravi u poseti Nemačkoj, danas je učestvovala na privrednom forumu u organizaciji Zidojče cajtunga, a govorila je na panelu o digitalizaciji, zajedno sa premijerima Estonije i Islanda.

Ranije danas Brnabićeva je rekla da je večera prilika da razgovara sa nemačkom kancelarkom o različitim pitanjima, da će se Merkelovoj zahvaliti za svu podršku koju Nemačka pruža Srbiji, ali razgovarati sa njom i o pitanju Kosova i Metohije.

Brnabićeva je posetu Nemačkoj započela u ponedeljak, učešćem na forumu "Srbija u EU" Fondacije Konrad Adenauer, a završava je u sredu posetom trening centru "Simensa"

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar