Brnabić: Priština diskriminiše sve što je srpsko

|   Info
Premijerka Ana Brnabić istakla je u Beču da Priština taksama suprotnim CEFTA sporazumu diskriminiše sve što je srpsko.
Foto: FoNet

 

Izvor: RTS

Ana Brnabić je, na konferenciji za novinare, posle radnog doručka predsedavajućeg EU, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca sa premijerima Zapadnog Balkana, ukazala da je Srbija okrenuta budućnosti, ali nažalost se region svako malo vraća unazad.

To je, kako je istakla, posebno vidljivo poslednje dve sedmice i ukazala da je Priština prekršila CEFTA sporazum povećanjem taksi za robu iz centralne Srbije.

"To nije u skladu sa CEFTA, i predstavlja jasnu diskriminaciju svega što je srpsko. Nadamo se u budućnosti da ćemo biti u stanju da implementiramo ovaj sporazum, što će omogućiti nastavak razgovora o onome što možemo zajedno postići", objasnila je ona.

Zahvalila se kancelaru Kurcu na tome što je Austrija proširenje EU držala visoko na listi prioriteta, i izrazila nadu u dalje otvaranja poglavlja, što je, kako je kako je istakla, važan signal za građane Srbije.

Ona je rekla da je Srbija posvećena evropskoj integarciji, reformama, kao i regionalnoj saradnji, što su i ključni prioriteti naše zemlje, a ne samo zbog etapa na put ka EU.

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištii Ramuš Haradinaj, koji je na konferenciji govorio posle srpske premijerke, ustvrdio je da je potez Prištine suprotan CEFTI usledio zbog navodnog dugogodišnjeg nejednakog tretmana robe sa Kosova u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

"Nijedan proizvod sa Kosova nije mogao da ide u Srbiju i BiH bez finansijskih prepreka. S druge strane imamo dobru saradnju sa drugim zemljama, sa kojima nemamo tarifne prepreke. Spremni smo na jačanje odnosa sa svim susedima", kazao je on.

Dalje se Haradinaj osvrnuo na viznu liberalizaciju sa EU, dodajući da je Priština spremna na to, ali da danas u Evropi ne postoji spremnsot da se o tome odluči.

Priština je, prema njegovim rečima, ispunila sve potrebne uslove i rekao da ima "pun kapacitet" za sprovođenje vizne liberalizacije, a albanski premijer Edi Rama je podržao zahtev Prištine.
"Nadam se da će vizna liberalizacija sa Kosovom uslediti barem nakon izbora za Evropski parlament", rekao je Rama.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar