Brnabić: U Tršiću "Petnica" za društvene nauke

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je posetu Trišiću i Loznici obilaskom Obrazovno-kulturnog centra ''Vuk Karadžić''.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug, b92

Ona je poručila da će vlada podržati taj centar u Tršiću, koji će imati za društveno-humanističke nauke značaj kao naučno-istraživačka stanica 'Petnica' za prirodne.

Ona je zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Ssarčevićem posetila novootvoreni centar "Vuk Karadžić", gde su prvi put organizovane radionice sa srednjoškolcima i studentima iz Srbije i Republike Srpske.

U centru se održavaju tri radionice: Žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik, Folkloristički kamp „Vuk Karadžić“ i kurs „Istorija srpske kulture“.

Brnabić je istakla da je to prvi naučno - istraživacki centar za društvene i humaništičke nauke, koji će se baviti očuvanjem srpskog jezika i kulture.

"Mi ćemo to kao vlada podržati. Drago mi je što smo napravili nešto slično kao što imamo u valjevskoj Petnici", naglasila je premijerka.

Kaže da je Loznica dobar primer lokalne samouprave, kao i da se tu na jesen očekuju novi investitori.

Brnabić je naglasila da Loznica ima potencijal za razvoj rudarstva i da taj grad uskoro postati centar regiona.

"Verujem da je pred vama bolja budućnost", rekla je ona obraćajući se učesnicima dodajući da upravo mladi i obrazovanje treba da budu osnov bolje budućnosti u Srbiji.

Dodala je da je prosek starosti njenog kabineta 35 godina.

Brnabić je razgovarala i sa najboljim đacima i studentima, stipendistima grada Loznice i poručila da je veoma važno da mladi ostanu u Srbiji i da im se zato moraju omogućiti što bolji uslovi za život i rad.

Premijerka će se kasnije sastati sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem i posetiti fabriku konditorskih proizvoda ''Neli''.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar