Brnabić: Želimo da kreiramo društvo zasnovano na znanju

|   Info
Premijerka Ana Brnabić posetila je i Hemijsko-tehnološku školu u Subotici, za čiju obnovu je iz budžeta izdvojeno 156 miliona dinara i tom prilikom istakla da je rekonstrukcija i modernizacija škola osnova za kvalitetno obrazovanje.

 

Izvor: RTS, Fonet, Tanjug

Ana Brnabić je posetila privrednu zonu u kojoj je prva počela da posluje nemačka kompanija "Norma grupa".

Najpre je obišla proizvodni pogon te kompanije koja je u Srbiji do sada investirala više od 32 miliona evra, a umesto planiranih 320, zapošljava 1.200 ljudi.

"Srbija je na dobrom putu i to pokazuje priliv direktnih stranih inveticija", rekla je Brnabićeva, posle posete "Norma grupi".

Predsednica Vlade podsetila je da je Srbija apsolutni lider u privlačenju stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana i da država svakodnevno radi na poboljšanju poslovne klime, kako bi broj investitora u budućnosti bio još veći.

"Neto priliv direktnih stranih investicija u prvih pet meseci ove godine je 1,1 milijardu evra, što je za skoro 160 miliona više nego u istom periodu prošle godine", istakla je Brnabićeva.

Navodi da Srbiji treba više investitora poput "Norma grupe", za koju je ocenila da je društveno odgovorna kompanija.

Premijerka je fabriku "Norma grupe" obišla sa potpredsednikom grupe Tomasom Krausom, predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i vojvođanskim premijerom Igorom Mirovićem.

Kraus je rekao da "Norma grupa" uspešno posluje i da ima razvijenu distributersku mrežu širom sveta, kao i da svojim klijentima nudi inovativne proizvode.

Čadež je izrazio zadovoljstvo dijalogom sa vladom i činjenicom da se u usvajanju propisa uvažava mišljenje privrednika.

Kao primer je naveo Zakon o privrednim društvima, navodeći da je uvaženo 70 odsto preporuka.

"Želimo da kreiramo društvo zasnovano na znanju, inovaciji i kompetenciji zbog čega stvaramo bolje uslove u kojima đaci uče i rade", naglasila je premijerka.  

Ukazala je i da je Hemijsko-tehnološka škola, u kojoj se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku, primer za sve druge obrazovne ustanove kako se uz razvijanje preduzetništva i dualnog obrazovanja pomaže učenicima da lakše nađu zaposlenje nakon završetka školovanja.

Premijerka je istakla i da je u prošloj školskoj godini u Srbiji osnovano 177 učeničkih kompanija u 77 srednjih škola, dok je predmet preduzetničkog obrazovanja uveden u svim završnim razredima srednjih stručnih škola, u više od 80 obrazovnih profila.

"Vlada Srbije ne zapostavlja tradicionalne grane ekonomije - činimo ih efikasnijim oslanjajući se upravo na dualno obrazovanje i učeničko preduzetništvo, koje će pomoći da naša zemlja bude konkurentna u ekonomiji budućnosti", istakla je Brnabićeva.

U prvih godinu dana rada ove Vlade iz budžeta je izdvojeno više od 433 miliona dinara za obnovu i opremanje 168 osnovnih, srednjih i visokoškolskih ustanova, učeničkih domova i studentskih centara.

To je prva sveobuhvatna obnova zgrade u kojoj se nalazi Hemijsko-tehnološka škola, izgrađena 1897. godine u stilu eklektike, koja je pod zaštitom države kao kulturna i arhitektonska baština.

Radove na rekonstrukciji predstavio je direktor škole Nikola Matković, a u obilasku sa premijerkom i ministrima bio je i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Članovi kabineta Ane Brnabić će danas popodne na konferenciji za novinare na Paliću predstaviti rezultate rada u proteklih godinu dana.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar