Merkel: Berlinski proces zalog za budućnost

|   Info
Svaki dan vidimo probleme na Balkanu, ali i napore da se oni reše, ocenila je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel podsetila da je 2014. godine Berlinski proces pokrenut kao "zalog za budućnost" jer je regionalno povezivanje važno kao osnova za razvoj.
foto: Fonet

Izvor: RTS, Fonet

Unija pokazuje pažnju Balkanu, rekla je Merkelova i podsećajući da je nedavno održan sastanak sa Kinom u okviru formata "16+1" i da Kina ima svoj Put svile, kao i Rusija, ocenila da je to izazov za sve u EU, koji treba da pokažu da mogu svi zajedno da žive.

Merkelova je čestitala premijerima Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, na sporazumu o imenu Makedonije koji je ocenila kao istorijski i hrabar.

Podsećajući na važnost digitalne agende, obrazovanja i međusobnog priznavanja diploma, Merkelova je pohvalila Srbiju za mobilnost ljudi i istakla da bi ostali u regionu trebalo da učine više.

Mladi i obrazovanje su važne teme. Moramo da podstičemo intelektualnu izvrsnost, rekla je Merkelova.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da se iz Londona šalje poruka jedinstva.

Potpisivanje sporazuma o imenu Makedonije je važno, ali nije dovoljno samo odati priznanje, već i mi moramo da pomognemo da se sporazum primeni i da ceo region napreduje, rekla je Mogerinijeva.

Svaki dan vidimo probleme na Balkanu, ali i napore da se oni reše i oni se rešavaju, konstatovala je Mogerinijeva.

Dobro je, ocenila je ona, što je posle bugarskog predsedavanja sada na čelu Saveta EU Austrija, koja je naklonjena Balkanu i evropskim integracijama regiona.

Mogerinijeva je rekla da će biti izazova u budućnosti, ali bez obzira na to da li će to biti migracije, borba protiv terorizma, ekonomija, digitalizacija, važno je da je Balkan pokazao snagu i kapacitet da doprinese rešenju problema i učestvuje u kreiranju bolje budućnosti.

Evropska unija treba da oda priznanje liderima na Balkanu, smatra Mogerinijeva.

Kurc: Vraćen fokus na Balkan

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je da je vraćen fokus na Balkan i da je sada važno da se region podrži i približi Evropi.

Ekonomija jača, to je dobro, rekao je Kurc i istakao da od investitora dobijaju povratnu informaciju da je na Balkanu sve bolja poslovna klima i uslovi za investiranje.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je zadovoljan dogovorom sa Grčkom oko imena, napominjući da se "kršenjem stereotipa, stvaraju nova prijateljstva i nova istorija".

Balkan je Evropa, sa evropskim pristupom otvaramo šanse za mlade generacije. Želim da svi zajedno dajemo prednost budućnosti u odnosu na prošlost.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocenio je da je Berlinski proces najbolji mehanizam saradnje u regionu i zahvalio je Merkelovoj što je pokrenula takav instrument saradnje.

Na samitu je učestvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je, obraćajući se na panelu posvećenom ekonomiji, rekla da je za Zapadni Balkan važan ekonomski razvoj i da je zajednički izazov brži i dinamičniji rast BDP-a, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar