Čestitka Si Đinpingu

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Kine Si Đinpingu povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine.
Foto: televizija Kopernikus

 

Želim da vam ovom prilikom zahvalim na srdačnom gostoprimstvu, koje ste mi ukazali tokom posete Pekingu, a pre svega na sadržajnom razgovoru, jer je svaki susret sa vama ne samo potvrda novih dometa u odnosima Srbije i Kine, već i izvanredna prilika da crpim nova saznanja iz impresivnih kineskih razvojnih iskustava.

U godini u kojoj Kina obeležava značajnu godišnjicu - 40 godina od početka reformi i otvaranja prema svetu, izvanredni uspesi koje ste za tako kratko vreme postigli u svim oblastima, svedoče o mudrosti kineskih lidera i požrtvovanosti kineskog naroda, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da se raduje svim uspesima prijateljske Kine i da je uveren da će, uz snažno liderstvo Si Đinpinga, biti nastavljeno uspešno sprovođenje reformi i izgradnja socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, kao i realizacija postavljenih stogodišnjih ciljeva.

Vučić ukazuje da Kina svojim impresivnim razvojem doprinosi razvoju celog sveta i da je inicijativa kineskog predsednika „Pojas i put“ jedna je od najznačajnijih u istoriji, jer je od velike koristi svima, a time i Srbiji.

Veoma sam ponosan na činjenicu da su, upravo u trenutku kada sam na čelu Srbije, odnosi naših dveju zemalja na najvišem nivou ikada, i što imam priliku da, zajedno sa vama, ispisujem nove stranice naše zajedničke istorije, poručio je Vučić.

Vučić je ponovio zahvalnost na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju, istakavši da je podrška Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije od ključne važnosti, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama, poput Interpola i Svetske carinske organizacije.

U isto vreme, dodaje se, želim da ponovim potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici „jedne Kine“, koju nastavljamo sa istom odlučnošću.

Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo što je Si Đinping prihvatio njegov poziv da nam učini čast i poseti Srbiju.

U očekivanju našeg skorog susreta u Beogradu, kao i ponovnog viđenja na Forumu „Pojas i put“ sledećeg aprila u Pekingu, primite izraze mog dubokog uvažavanja, navodi se u čestitki.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar