Potpisan sporazum o izgradnji kineske fabrike u Zrenjaninu, posao za 1.500 ljudi

|   Info
Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije "Šandong Linglong" u Zrenjaninu potpisan je danas u tom gradu, a ceremoniji je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

Izvor: Tanjug


Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije "Šandong Linglong" u Zrenjaninu potpisan je danas u tom gradu, a ceremoniji je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Vang.

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu, Grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Kako je Tanjug ranije najavio, kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).


Pročitajte još: Milijardu evra za fabriku guma

Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, Srbija je označena kao investicioni cilj "Šandong Linglonga" u inostranstvu.

Ta kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela je da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se kaže da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.


Pročitajte još: Kineska kompanija za proizvodnju guma planira investicioni projekat u Zrenjaninu vredan milijardu dolara

"Šandong Linglong" odlučio je da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Brend kineske kompanije "Linglong tajer" je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus.

 

VUČIĆ: VRAĆAMO ŽIVOT I NADU U BANAT, BIĆE JOŠ KINESKIH INVESTICIJA


Vraćamo žiovot i nadu Banatu, da bude bogat, da Srbija dalje napreduje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić po potpisivanju sporazuma o izgradnji kineske kompanije za proizvodnju guma u Zrenjaninu.


Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo dolaskom kineskog investitora i istakao da će, ako za 25 dana u Kini potpiše i ugovor o toj investiciji sa predsednikom Kine Si Ðipingom, Zrenjanin ali i ceo Banat moći da se raduju.


On je danas u Zrenjaninu prisustvovao ceremoniji potpisivanja sporazuma za izgradnju fabrike guma kineske kompanije, koja će uložiti 950 miliona dolara, a proizvodiće više od 13 miliona guma godišnje.


Predsednik je podsetio da su u trci za kinesku investiciju bile i Poljska i Češka, ali da je na kraju Srbija uspela da privuče kineskog investitora.


"Borili smo se iz dana u dan. Rekao sam da će imati najpovoljnije uslove i da dođu u srednji Banat. Hoćemo da vratimo, život, nadu, da Banat bude bogat", rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar