CRNOBRNJA: "EU NAMERNO ODUGOVLAČI PRISTUPNE PREGOVORE"

|   Info
Evropska unija je ta koja pretežno određuje dinamiku pristupnih pregovora. Srbija jeste spremna za otvaranje za više od dva nedavno otvorena poglavlja, međutim Evropska unija namerno odugovlači, jer iz svojih unutrašnjih razloga nije spremna u ovom trnutku za obimnije proširenje, smatra predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, prof. dr Mihajlo Crnobrnja.
Ocena dinamike pretpristupnih pregovora: prof. dr Mihajlo Crnobrnja, predsednik EP u Srbiji- izjava
Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, prof. dr Mihajlo Crnobrnja, o pristupnim pregovorima Srbije sa EU

 Na srednjoročnom i dugoročnom nivou u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, možemo očekivati odugovlačenje, jer to Evropskoj uniji više odgovara, ali sa druge strane i Srbiji to ide na ruku kako bi se bolje pozicionirala radi valjanog zaključenja poglavlja, ocenjuje predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, prof. dr Mihajlo Crnobrnja.

Možemo očekivati odlaganja  i da je 2025. godina koja je data kao krajnji rok od strane Evropske unije orjentacioni, ali ne i obavezujući rok. Zaštita životne sredine će biti jedno od narednih poglavlja, koja će biti otvorena, mišljenje je stručne javnosti.

Otvaranjem dva nova poglavlja 33 i 13, koja se odnose na finansijske i budžetske odredbe i ribarstvo u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, Srbija ima već 14 otovrenih, među kojima i dva poglavlja koja su odmah privremeno zatvorena.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar