Evrointegracije Srbije imaju dobru dinamiku

|   Info
Srbija je pokazala da želi da sprovodi ozbiljne reforme u društvu i da za to postoji politička volja. Dinamika pristupnih pregovora je odgovarajuća, smatraju iz Skupštinskog odbora za evropske integracije, i dodaju da je od decembra 2015. godine, kada su otvorena prva poglavlja, do danas ukupno otvoreno 14, ali je spremno još poglavlja da se otvori do kraja godine.
Vesna Marković, član Skupštinskog odbora za evropske integracije Foto: televizija Kopernikus

Iz Skupštinskog odbora za evropske integracije smatraju da nema odugovlačenja kada se radi o otvaranju novih poglavlja i da smo na dobrom putu. Samit u Sofiji je takođe pokazao da je perspektiva Zapadnpg Balkana u Evropskoj uniji, kaže članica Skupštinskog obora za evropske integracije, Vesna Marković.

Srbija može da utiče na pregovaračku dinamiku i ona je preuzela određne obaveze potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa kada govorimo o dinamici mnogo toga zavisi kojom brzinom sprovodimo reforme, kažu iz Skupštinskog odbora za evropske integracije.

Evropska unija svake godine u proseku pomaže usklađivanje Srbije sa evropskim tekovinama sa oko 200 miliona evra. Ulaže se u reformu javnog sektora, u obnovu škola, bolnica, za sanaciju od poplava. Postoji i program za podršku malim i srednjim preduzećima i lokalnim samoupravama, a ono čemu težimo je uvođenje standarda evropskih zemalja, kažu iz Skupštinskog odbora za evropske integracije.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar