Dačić: Ponašanje Prištine potvrda da se o KiM mora raspravljati u UN

|   Info
Trenutno se u Savetu bezbednosti UN vodi borba hoće li uopšte u februaru biti održana sednica o Kosovu i Metohiji.
Foto: FoNet

Izvor: tanjug, RTS

Ministar Ivica Dačić kaže da je Ekvatorijalna Gvineja iskazala veliko herojstvo što je do kraja insistirala na sednici, ali su usvajanje mesečnog dnevnog reda sprečile svojim protivljenjem SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska.

Ivica Dačić je za Tanjug rekao da je začuđujuće da u trenucima kada je blokiran dijalog zbog necivilizacijskih taksi Pristine, ove zemlje ne žele da se o tome raspravlja.

"Nije Srbija uvela praksu da se sednice održavaju na tri meseca, već generalni sekretar UN piše svoje izveštaje na tri meseca. Mi smo spremni da se postigne kompromis, ali apsolutno osuđujemo pokušaj da se tema Kosova izbaci sa dnevnog reda SB UN", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, jednostrane i nerazumne odluke Prištine - poput noćašnjeg glasanja o Trepči - pokakzuju da je neophodno da se raspravlja o Kosovu.

"Vlasti u Prištini su najveća pretnja stabilnosti i miru u regionu u ovom trenutku, zato nema opravdanja za nastojanje zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB UN o Kosovu", naveo je srpski šef diplomatije.

Veoma je važno, napominje, da se iskoristi pozitivan momentum u međunarodnim odnosima da se učine svi napori da se dođe do trajnog rešenja, do kraja Trampovog mandata.

Trampova administracija je, dodaje, otvorila vrata za kompromis, za razliku od prethodnika koji, ističe, nisu hteli ni da razgovaraju ni o čemu drugom osim o priznanju Kosova.

"Takođe, treba iskoristi i pozitivan stav Mogerinijeve o potrebi kompromisa. Jednom rečju, ako u narednih godinu-dve ne bude dogovora, teško se možemo nadati pozitivnom rešenju za Srbiju", napomenuo je ministar spoljnih poslova.

Zato je, navodi, u Srbiji neophodna politička stabilnost u ovim teškim i odlučujućim vremenima.

"Zbog toga najava Đilasa, Jeremića i ostalih da će glavna njihova aktivnost biti spoljnopolitička, govori da će o svojoj zemlji pričati sve najgore predstavnicima međunarodne zajednice, da je u Srbiji navodno diktatura, da je Srbija faktor nestabilnosti i da izaziva konflikte sa svima u regionu. To isto što pričaju i naši neprijatelji", naveo je Dačić.

Istakao je da zato i "ne čudi njihova izjava da nije bitno ko vodi proteste", jer, dodao je, ne smeju pred građane već "hoće samo da ih iskoriste protiv Vučića".

"Priče o bojkotu Parlamenta i izbora, protesti, sve je to već viđeno u prošlosti. A neko je rekao da se istorija ponavlja kao tragedija ili farsa. Nadam se da će ovo biti farsa. Jednom mi je jedan od lidera 5. oktobra na moju primedbu i pitanje jesu li se za ovo borili kad su im neki zakoni i postupci bili nedemokratski, rekao 'nismo se mi borili za demokratiju, nego za vlast'. Pošto su to isti ljudi, siguran sam da je i sada tako", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sve ovo potvrđuje i slika vešala na Terazijama, tokom protesta, kao i pretnje vešanjem upućene sinu predsednika Srbije Aleksandar Vučića.

"To nije za osudu, to je za kaznu", zaključio je Dačić.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.