Dodik: Neću ući bez zastave RS

|   Info
Ako ne bude zastave Republike Srpske u Predsedništvu BiH, ja tamo neću ući, rekao je predsednik RS Milorad Dodik.
Foto: FoNet

On je na izborima u nedelju postao član kolektivnog predsedništva BiH, zajedno s predstavnikom Hrvata Željkom Komšićem i Bošnjaka Šefikom Džaferovićem, i dodao da će to biti njegov apsolutni uslov.

Dodik je rekao da planira da namete promene pravilnika o radu, uključujući obvezno isticanje zastave entiteta gde god se on nalazi, prenosi Hina.

"To će biti moj apsolutni uslov. Ako ne bude zastave RS u Predsedništvu, ja tamo neću ući", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da nema ništa protiv da i Komšić "stavi svoju hrvatsku zastavu".

Dodik očekuje da će njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata nakon četiri godine ponovo postati deo vladajuće koalicije na državnom nivou i učestvovati u radu Saveta ministara BiH.

Za HDZ BiH je rekao da je "apsolutni pobednik kod Hrvata" i da je logično da bude deo vlasti, a naveo je da mu je svejedno ko će to biti s bošnjačke strane.

Prema preliminarnim izbornim rezultatima, Dodik je dobio oko 30.000 glasova više od Mladena Ivanića, dosadašneg člana državnog predsedništva, koji je najavio da će zbog sumnje u neregularnosti zatražiti ponovno prebrojavanje glasačkih listića.

"Ivanić je izgubio izbore jer se nije na pravi način zalagao za RS", ocenio je Dodik.

Uverljivu pobedu njegove stranke potvrdio je i izbor njegove najbliže saradnice Željke Cvijanović za novu predsednicu RS.

Dodik je priznao da je razočaran što je u većim gradovima, poput Banjaluke, dobio znatno manje glasova nego što je očekivao.

Slabu podršku u Banjaluci povezao je sa protestima protiv njega koje je organizovao pokret "Pravda za Davida".

Dodik je ponovno odbacio tvrdnje učesnika višemesečnih protesta da vlast opstruiše istragu o smrti Davida Dragičevića, što tvrde i članovi porodice mladića koji je pronađen mrtav u martu u Banjaluci i čija smrt još nije razjašnjena.

Foto: FoNet